ZAGREB PRIDE SE OGLASIO S JASNIM STAVOM: ‘Vrijeme je da Plenković i HDZ prestanu držati ljestve tom režimu i da Hrvatska bude na pravoj strani povijesti’

Josip Regovic/PIXSELL

Udruga Zagreb Pride poslala je poruku Vladi RH kako očekuju da se na Vijeću Europske unije svrsta uz europske zemlje koje osuđuju homofobiju i transfobiju u slučaju osude donošenja homofobnih zakona u Mađarskoj.

“Amandmanima usvojenima prošli tjedan u parlamentu u Budimpešti diskriminiraju se i ponižavaju pripadnici LGBTIQ zajednice. Zbog toga je većina europskih vlada pozvala Europsku komisiju da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva”, stoji u priopćenju udruge”, stoji u priopćenju udruge.

Napominju kako se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obvezala iskoristiti sve ovlasti kako bi se jamčila prava svih europskih građana, dodavši kako je von der Leyen mađarski zakon nazvala sramotnim.

“Vrijeme je da HDZ i premijer Andrej Plenković prestanu držati ljestve režimu Viktora Orbána i da se pridruže svojim europskim kolegicama i kolegama iz Pučke stranke, kao i Europskoj komisiji, u osudi homofobije i transfobije u Mađarskoj. Vrijeme je da HDZ svojom politikom snishodljivosti i podaništva Viktoru Orbánu prestane sramotiti Hrvatsku svrstavajući je uz bok izoliranim, antieuropskim i nedemokratski režimima”, dodaju u priopćenju.

Ističu kako nikakve financijske računice ne mogu biti iznad temeljnih europskih vrijednosti i Ustava Republike Hrvatske.

“U demokratskoj i slobodnoj Europi ne smije biti mjesta za homofobiju i transfobiju, produkciju laži i klerikalnu agendu kojom se želi uništiti pravo na pristup znanstveno utemeljenim činjenicama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, ljudskim i građanskim pravima, životima i iskustvima lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba”, poručuje Zagreb Pride.

Podsjetimo, Rezolucija o Stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Europskoj uniji usvojena je u četvrtak u Europskom parlamentu. Izvjestitelj Europskog parlamenta bio je zastupnik Predrag Fred Matić, a tekst je usvojen sa 378 glasova za.

Ova rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u posljednjih deset godina, a dolazi u vrijeme kada neke države članice zabranjuju pobačaj.

Komentari