Zagreb Pride razočaran Milanovićem: ‘Naše povjerenje Predsjednik je ovime izgubio’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Stupanje Zorana Milanovića odvilo se u relativno mirnoj atmosferi. Ipak, nije dugo trebalo da njegove odluke izazovu prijepore. Novi je predsjednik odabrao Jadranku Žarković Pečenković, bivšu ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje, kao svoju savjetnicu za obrazovanje.

Ono što je odmah nakon odabira odjeknulo u javnosti je podatak iz 2016. kada je Žarković Pečenković, kao ravnateljica Agencije, slala učitelje i nastavnike na stručno usavršavanje na konferenciju u organizaciji udruge “U ime obitelji” gdje su se prosvjetarima iznosili diskriminirajući stavovi o homoseksualnosti, prenosi Telegram.

Tamo su, naime, učitelji slušali kako je “osoba koja je primila vjerski odgoj bolji čovjek od drugih” te o “opasnosti da djeca s homoseksualnim sklonostima “pervertiraju” njihovu djecu”. Zagreb Pride je na dan inauguracije, predsjedniku poslao otvoreno pismo sa zamolbom za očitovanjem o imenovanju savjetnice za obrazovanje.

U pismu se referiraju na Milanovićev inauguracijski govor u kojemu je istaknuo vlastitu odgovornost da se niti jedan građanin ili građanka Republike Hrvatske neće osjećati diskriminirano i ustrašeno.

“Pišemo vam već prvog dana vašeg petogodišnjeg mandata jer se ne osjećamo mirno ni sigurno”, predsjedniku poručuje Zagreb Pride. Također, upozoravaju na “stvaranje kulture mržnje u našoj zemlji”, čijim začetakom smatraju još referendum o ustavnoj definiciji braka iz 2013.

Jadranku Žarković Pečenković smatraju osobom koja je “u javni sustav obrazovanja pokušavala uvesti ideje nejednakosti, diskriminacije i govora mržnje prema LGBTIQ osobama”.

Smatraju da Milanović predsjednički mandat nastavlja u istom tonu poput “oportunizma tijekom referenduma 2013. godine”. Za telegram kažu – uznemireni su, no ne i ustrašeni: “Sada barem znamo što nas čeka sljedećih pet godina – gomila lažnih obećanja, no naše povjerenje Predsjednik je ovime izgubio”.

Facebook

Zasad ne postoji odgovor niti očitovanje predsjednika Republike.

 


Komentari