ZAGORSKI ŽUPAN PROGLASIO NEPOGODU! ‘Ako ne postoje znanstveni dokazi da rakete djeluju, postoje li da ne djeluju?’

Nevrijeme u Zagorju (Foto: Facebook/Twitter)

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar proglasio je prirodnu nepogodu za područje gradova Klanjec i Oroslavje te općina Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće nastalu uslijed jake tuče i nevremena koje je 02. lipnja 2022. godine zahvatilo područje navedenih jedinica lokalne samouprave.

“Imamo i prve procjene štete koje smo dobili sa zahtjevima za proglašenje. One ukupno za dva grada i tri općine iznose 29,3 milijuna kuna, odnosno još prošlog tjedna s proglašenjem nepogode za Općinu Hum na Sutli, gdje je procijenjena vrijednost 2,5 milijuna kuna, ukupno 31,8 milijuna kuna”, rekao je Kolar.

Dodao je da očekuje pomoć Vlade te ponudio moguće rješenje. “Mi ne možemo posuđivati novac. Međutim, mi ćemo sutra pozvati sve tvrtke koje rade na području županije, a imaju sadnice i repromaterijal, da ga daju onim poljoprivrednicima koji su pogođeni elementarnom nepogodom na poček od 60 dana, a mi ćemo garantirati tu isplatu“, kazao je Kolar.

Ponovno je postavio pitanje protugradne obrane. “Ako ne postoje znanstveni dokazi da obrana s raketama djeluje, postoje li znanstveni dokazi da ne djeluje“, rekao je župan te predložio da se pola područja sjevera Hrvatske godinu ili dvije brani raketama, a pola ne pa da se vidi hoće li biti razlike.


Komentari