Zabrinjavajući podaci: ‘U proteklih 10 godina na hrvatskim cestama poginulo je više od četiri tisuće ljudi’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu predstavljen je ovogodišnji program Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu (WDR). Tema ovogodišnjeg programa je “sjeti se-podrži-djeluj“, a Udruga Sigurnost u prometu organizator je za Hrvatsku, uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Zorana Milanovića, koji je predstavnike Udruge 11. studenoga primio u Banskim dvorima kako bi se bolje upoznao sa situacijom.

A ona je zabrinjavajuća. Žalosna je realnost da svakodnevno svjedočimo teškim prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama. Kako bi se odala počast onima koji su izgubili živote, posljednjih se 27 godina svake treće nedjelje u studenom obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Ovaj je dan posvećen sjećanju na milijune ubijenih ili ranjenih u prometnim nezgodama, njihovim obiteljima i zajednicama, kao i odavanju počasti predanim članovima hitne pomoći, policije i zdravstvenih djelatnika koji se svakodnevno nose s traumatskim posljedicama smrti i ozljeda na cestama.

Ovaj je dan, također, postao važno sredstvo za svjetske vlade i sve one čiji rad uključuje prevenciju prometnih nesreća ili reakciju nakon nesreća, jer pruža priliku da se usklađenim djelovanjem zaustavi smrtnost.

Na cestama svake godine umire 1,25 milijuna ljudi, odnosno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svakih šest sekundi jedna osoba pogine ili ostane trajni invalid. Posebno zabrinjava činjenica kako je glavni uzrok smrtnosti populacije starosti od 15 do 29 godina pogibija u cestovnom prometu.


U proteklih deset godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama nastradalo je više od 170.000 osoba, poginulo 4.111 osoba, teško ozlijeđeno 31.425, a lakše ozlijeđeno 139.029 osoba prema podacima MUP-a.

“Svih stradalih ćemo se sjetiti obilježavajući ovogodišnji Svjetski Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Pozivamo građane da se ovu nedjelju, 15. studenog, priključe akciji i zapale svijeću na prozoru između 18 i 20 sati u znak sjećanja na sve žrtve. Neka u tim trenucima svi stradali budu u našim mislima, posebno jer, nažalost, gotovo svatko od nas zna nekoga tko je bio žrtva u prometu. Opreza u prometu nikada dosta“, kažu organizatori.

Komentari

loading...