ZABRINJAVAJUĆI PODACI! 291 novozaraženih, a dvije osobe su preminule! Raste broj osoba na bolničkom liječenju i respiratoru!

Photo: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

NacionalnI stožer objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježen je 291 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2567. 4118 osoba testirano je u posljednja 24 sata.

Dvije osobe su preminule.

320 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 12917 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 208 preminulo, a 10142 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8711 osoba.

Produljene mjere za 2 županije

Nacionalni stožer Civilne zaštite produljio je jučer nužne epidemiološke mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju do 24. rujna te do 1. studenog za Zadarsku županiju, gdje je odsad broj prisutnih na “privatnim proslavama, svečanostima i karminama” ograničen na najviše 25.

Do 1. studenog je na snazi zabrana posjeta domovima za starije, održavanja organiziranih zabavnih okupljanja na brodovima, kao i svadbenih svečanosti s više od 50 osoba. Tako je uz ovu potonju stavku dodano da “na ostalim privatnim svečanostima i proslavama te karminama može biti prisutno najviše 25 osoba”.

Koronavirus već ušao u škole?

Jedan cijeli razred splitske 2. gimnazije je u samoizolaciji jer je jedna učenica dobila simptome koronavirusa te je testirana. Dok se čekaju rezultati cijeli razred i profesori koji su bili u razredu su u samoizolaciji.

Tomislav Đonlić, pročelnik za obrazovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za Novi dan N1 televizije komentirao je situaciju s epidemijom koronavirusa u toj županiji i činjenici da je zbog jedne učenice cijeli razred jedne splitske gimnazije završio u samoizolaciji.

“Zasad se nastava odvija normalno, po modelima kako su škole izabrale, imamo situaciju u kojoj je cijeli razred u samoizolaciji”, rekao je Đonlić.

“Radi se o učenici četvrtog razreda gimnazije. Ako nalaz učenice bude pozitivan, razred ide u izolaciju 14 dana, a ako bude negativan, učenici će ići nazad u školu”, rekao je Đonlić.

Upitan što ako se simptomi bolesti razviju nekoliko dana nakon što mogući prvi nalaz testa bude negativan, Đonlić je rekao da će se postupiti po preporukama epidemiologa.

“Epidemiolozi će odrediti daljnje mjere i postupke, u tom smislu postupat ćemo kako struka kaže, ali ono što očekujemo da danas budu poznati ti rezultati, ako bude pozitivan test, onda će gotovo sigurno svi učenici ići u samoizolaciju, ukoliko ne, postupat će se po preporukama epidemiologa”, rekao je Đonlić.

Roditelji diljem Hrvatske počeli su dobivati informacije u školama kako će škole uskoro najvjerojatnije sve prijeći na B, ako ne i C model. Krenuti će sesa višim razredima, a najmanji bi u škole trebali dolaziti koliko god će to biti moguće. Može se dogoditi da će ići još tjedan, dva ili mjesec, a možda i dulje, no predviđanja nisu optimistična.

 


Komentari