ZA IZOSTANKE KRAĆE OD TRI DANA: Roditelji, od sada ćete moći sami pisati ispričnice

FOTO: SheKnows

Učenici od sada više neće nužno trebati liječničke ispričnice kako bi opravdali izostanak iz škole.

U slučaju da se radi o izostanku kraćem od tri dana, to će samostalno moći učiniti roditelji, bez potrebe za predočenjem potvrde liječnika, i to nekoliko puta u školskoj godini

U novom Pravilniku stoji kako “roditelj može, više puta godišnje, opravdati izostanak svoga djeteta u trajanju do tri radna dana, a za koje nije pravodobno podnesen zahtjev za odobrenjem.”

Nadalje, izostanak učenika moći će se opravdati “odgovarajućom potvrdom nadležne institucije, ustanove ili druge nadležne fizičke ili pravne osobe (Ministarstvo unutarnjih poslova, sud, nadležni centar za socijalnu skrb, ustanova u koju je učenik uključen zbog pružanja pomoći ili dijagnostike, škola s umjetničkim programima, škola stranih jezika, učenički dom, sportski klub, kulturno-umjetničko društvo, kazalište u koje je učenik uključen, specijalistička ordinacija u kojoj je obavljen pregled ili dijagnostička pretraga i drugo), uključujući i e-potvrdu o narudžbi za pregled u zdravstvenoj ustanovi.


Ovim će potezom liječnici primarne zdravstvene zaštite u budućnosti u velikoj mjeri biti oslobođeni administrativne obveze ispisivanja velikog broja ispričnica, što pozdravlja i ravnatelj KB Sveti Duh, prof. dr. sc. Mladen Bušić, piše Zagrebancija.

Potrebno je rasteretiti liječnike opće prakse jer oni doista imaju odgovoran posao i svako im ga dodatno i nepotrebno administriranje otežava. Osim toga, oduzima im i vrijeme za one pacijente koji su doista bolesni.

Što se tiče same ispričnice kao dokumenta, mislim da je, primjerice, kod obične prehlade ispričnica roditelja i više nego dovoljna. Moramo dati povjerenje roditeljima i vjerovati da žele svojoj djeci samo najbolje“, kazao je profesor Bušić.

Izostanak do sedam uzastopnih radnih dana može odobriti ravnatelj, a učiteljsko, odnosno nastavničko vijeće, izostanak do petnaest uzastopnih radnih dana.

Komentari