Sindikati nakon dvije godine stanke u Zagrebu ponovno prosvjeduju za Praznik rada, evo kojom će se rutom kretati

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nakon pauze od dvije godine zbog pandemije koronavirusa, Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske najavio je prosvjed 1. svibnja na Međunarodni praznik rada. Dan će obilježiti skupom pod nazivom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika” i tradicionalnom prosvjednom povorkom koja će krenuti ispred Radničkog doma u 11 sati, a kretat će se Šubićevom, Zvonimirovom, Heinzelovom, Branimirovom, preko Zavrtnice na Radničku cestu ispred Hrvatske udruge poslodavaca, gdje će održati središnji prosvjed uz govore sindikalnih predstavnika, najavila je izvršna tajnica SSSH-a za međunarodne odnose Dijana Šobota.

Zahtjevi

Sindikati na ovaj način žele poručiti poslodavcima koji odbijaju pregovaranje ili poštivanje kolektivnih ugovora da je takva praksa nedopustiva. Zahtijevaju povećanje plaća i bolje kolektivno pregovaranje.

Osim prosvjeda, iz SSSH-a najavljuju i informiranje građana i radnika o radničkim pravima.

U petak, 29. travnja, u Tvornici kulture održat će tradicionalni skup na kojem će govoriti o prioritetima i zahtjevima povodom Međunarodnog praznika rada. Pozvan je i državni vrh, a bit će dodijeljena priznanja i nagrade istaknutim sindikalcima.

Minimalna plaća 750 eura

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako su si sindikati postavili cilj da do 2026. prosječna plaća bude minimalno na razini 1500 eura, a minimalna 750 eura i izrazio uvjerenje da će biti ostvareni kroz kolektivne ugovore koje neki poslodavci, kažu, trenutno odbijanju.

Poručio je kako će u idućem razdoblju učiniti sve da u Hrvatskoj u privatnom sektoru dođe do kolektivnog pregovaranja i maksimalne pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima.

Od Vlade kao poslodavca zahtijevaju da u skladu s rastom BDP-a i inflacije podigne plaće u javnom i državnom sektoru, da kao zakonodavac potiče kolektivno pregovaranje i smanji podilaženje poslodavcima.

 


Komentari