Za godinu dana rastu obiteljske mirovine: Svaka peta penzija je naslijeđena

Photo: Patrik Macek/PIXSELL/ Ilustracija

Konkretan nacrt prijedloga o povećanju mirovine trebao bi biti poznat ovih dana, a plod je suradnje Silvana Hrelje iz Hrvatske stranke umirovljenika i Vlade, prenosi mirovina.hr

Riječ je o obiteljskim mirovinama, a o novom modelu prema kojem bi se trebale računati, poznati su neki detalji. Cijeli paket novog modela i povećanja obiteljskih mirovina težak je milijardu kuna, a prema njemu će udovci ili udovice birati žele li obiteljsku mirovinu koja bi se trebala podići sa 70 do 80 posto mirovine preminulog supružnika, ili će, ako im je to povoljnije, moći primati svoju mirovinu i do 50 posto mirovine preminulog supružnika.

Velika je to vijest za udovice ili udovce, jer prema dostupnim podacima svaka peta mirovina je ona obiteljska, odnosno – naslijeđena.  Ima ih 214.355 te iznose 2.143 kune u prosjeku. Bez isplata prema međunarodnim ugovorima, obiteljskih mirovina je 182.623, a prosjek primanja penje se na 2.404 kune.

Velika mirovina, ali samo ako su nastavili raditi

Caka u novom modelu obiteljske mirovine jest da će 50 posto mirovine preminulog supružnika moći dobiti primjerice udovica ako je njezin suprug imao uvjete za mirovinu, ali se nije umirovio, već je nastavio raditi, piše mirovina.hr

Foto: Pixabay/ Ilustracija

Druga opcija za veliku mirovinu jest ako su prije smrti koristili mirovinu samo nekoliko godina. Što je supružnik više koristio mirovinu, to se manji dio naslijeđuje, a maksimalno do 10%.

Prema trenutačnoj računici, jako će malo biti onih koji će dobiti maksmimalni dodatak od supružnikove mirovine u iznosu od – 50 posto.

Rastu i iznosi

Iz Ministarstva su objavili kako će obiteljske mirovine rasti sa 70 na 77 do 80 posto od 1. siječnja 2023., iako se Vlada obvezala u svom planu da će to biti od 10 do 15 posto. Prema pisanju mirovine.hr, moguće je da je u to zbrojila i rast najnižih mirovina za ukupno 3 posto, pri čemu među korisnicima obiteljskih ima i onih s najnižim mirovinama. Njima bi tako mirovina rasla primjerice 13 posto.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL.

Komentari