‘VUČIĆ PROVOCIRA!’ Bačić o njegovom pozivu Srbima: ‘Nedopušteno je isticanje zastava drugih država’

Foto: Pixsell

Branko Bačić dao je izjavu u Hrvatskom saboru te se osvrnuo na poziv predsjednika Srbije Aleksandara Vučića „Srbima iz svih srpskih zemalja“ da 15. rujna izvjese srpske zastave, ma gdje živjeli.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a navedeno smatra neprimjerenim te provokacijom. Napominje da se radi o kršenju zakona jer je Zakonom o javnom redu i miru nedopušteno isticanje zastava drugih država.

„Očekujem da će naši sugrađani, i pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, poštivati njen zakon“, izjavio je Bačić i dodao da mu je neprihvatljivo da „predsjednik Republike Srbije poziva građane Republike Hrvatske, pa ako hoćete i pripadnike srpskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj, da 15. rujna izvjese u Hrvatskoj zastave Republike Srbije“.

Na pitanje hoće li policija nadzirati tko na svom prozoru ima zastavu druge države, Bačić naglašava da to nije teško provjeriti, te da hrvatska policija svoj posao obavlja vrlo kvalitetno i uredno. Odbacio je tvrdnje iz oporbe da je hrvatska vlast trebala puno oštrije reagirati na Vučićev poziv te da to nije učinila zbog suradnje s koalicijskim partnerom, SDSS-om.

„Vlada i Hrvatska su primjereno reagirali. Iznio sam stav Kluba HDZ-a i mislim da sam prilično jasno rekao što mislim o pozivu da se u Hrvatskoj izvjese srpske zastave“, odgovorio je oporbi i naglasio da je HDZ-ova suradnja s partnerima korektna te da je većina stabilna, no da preko ovakvog poziva ne bi prešli.

Izjavu Milorada Pupovca da bi svaka institucija srpske zajednice trebala imati pravo uz hrvatsku, izvjesiti i srpsku zastavu te da je Vučićev poziv shvatio kao ohrabrenje, a ne nametanje, nije htio komentirati.

Tvrdi i da Vlada ima punu potporu u rješavanju brojnih izazova, a očekuje da se do kraja mjeseca usvoje izmjene Zakona o obnovi, kako bi se ubrzala obnova Zagreba i Banovine.

Poručio je i da se ne opterećuje stanjem u oporbi, SDP-u i DP-u.

“Proteklih se mjeseci više bave sami sobom, nego onime što zanima njihove pristaše, no to je stvar oporbe i ne bih ulazio u to”, zaključio je Bačić.

Komentari