VRTOGLAVO VISOKE CIJENE: Za kvadrat stana u Zagrebu dat ćete DO 1611 EURA

Facebook

Cijene stanova tijekom prosinca spustile se za 0,6 posto.

Posljednji mjesec 2015. godine na portalu Crozilla.com donio je pad cijena stanova koje su se na mjesečnoj razini spustile za 0,6 posto.

Blagi porast cijena stanova tijekom prosinca većinom bilježe gradovi uz more, dok su među brojnim gradovima kontinentalne Hrvatske cijene porasle tek u Zagrebu. Prema podacima portala Crozilla.com najveći mjesečni pad cijena stanova iznosio je 5,7 posto, a zabilježen je u Sisku gdje se za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 734 eura.

Promjena mjesečne cijene od 0,4 posto zabilježena je u Zagrebu i Bjelovaru. U tom su postotku cijene zagrebačkih stanova porasle, te se popele na 1611 eura, dok su u Bjelovaru pale i spustile se na 813 eura.

Jedva zamjetne mjesečne razlike u cijenama „kvadrata“ stanova, u visini od tek 0,1 posto, prema podacima portala Crozilla.com, zabilježene su u Osijeku i Varaždinu. U Osijeku se za metar kvadratni stana u prosjeku tražilo 974 eura, a u Varaždinu 1098 eura.

Na Jadranu i dalje najviše cijene

Podaci o cijenama stanova oglašavanih tijekom prosinca na portalu Crozilla.com pokazali su kako su najviše cijene zabilježene na Jadranu gdje su se u većini gradova mogli pronaći stanovi s cijenama višim i od 5000 eura po metru kvadratnom. Najviše cijene su imali luksuzni stanovi na dobrim lokacijama: oni uz more ili u središtu grada, a velik utjecaj na cijenu ima i sam pogled na more. Opatija i Dubrovnik tijekom prosinca su cijenama odskakali od ostalih: u Dubrovniku su stanovi redom oglašavani s cijenama „kvadrata“ iznad 1000 eura, dok se u Opatiji moglo pronaći i one čija je cijena dosezala iznose više i od 10000 eura po metru kvadratnom. Oba su se grada od ostalih izdvajali i visinom prosječne oglašavane cijene metra kvadratnog: u Dubrovniku je iznosila 3025 eura, a u Opatiji 2914 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com najveći porast cijena stanova tijekom prosinca je zabilježen u Splitu gdje su cijene porasle za 0,8 posto i popele se na 2237 eura po četvornome metru.

Poreč tijekom prosinca bilježi prosječnu traženu cijenu od 1720 eura po metru kvadratnom, što je 0,2 posto manje no mjesec ranije. U jednakom postotku Pula bilježi porast cijena, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1320 eura.
Među povoljnijim jadranskim gradovima po pitanju cijena stanova tijekom prosinca bio je Senj u kojem se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1234 eura.

Zagrebački stanovi najtraženiji

Putem portala Crozilla.com tijekom prosinca su se najviše pretraživali stanovi u Zagrebu, a zatim oni u Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci i Zadru. Potencijalni strani kupci koji su pokazali interes za stanovima najčešće su dolazili iz BiH, Njemačke, Austrije i Slovenije.


Komentari