VRIJEDNO PRIZNANJE! Dodijeljeni Oskari znanja: ‘Ustrajnost i upornost se isplate’

Izvor: AZOO

Vrijedno priznanje za svoje znanje večeras je dobilo 282 učenika. Naime održala se 16. dodjela Oskara znanja. Priznanje su dobila i njihova 192 mentora koji su ih poticali i pomogli im da steknu Oskarom ovjenčana postignuća.

Bila je to dosad prva dodjela održana online.

Kao i dosadašnje dodjele Oskara znanja, i ovu je – za školsku godinu 2019./2020. – organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), ali prvi put u virtualnom izdanju zbog epidmioloških razloga, a i ova dodjela održana je pod pokroviteljstvom Zajednice županija Republike Hrvatske.

Uvodno su svim nagrađenima čestitali ravnateljica AZOO-a Dubravka Brezak Stamać, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i predsjednik Zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je posvjedočio da je za Zajednicu županija veselje takvo pokroviteljstvo.

Oskari iz 28 predmeta i predmetnih područja – za one koji žele i mogu više

AZOO u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu organizira i provodi natjecanja iz 28 predmeta i predmetnih područja – od natjecanja iz hrvatskoga jezika, matematike i informatike, kemije i biologije, povijesti i geografije, stranih i klasičnih jezika, iz astronomije, likovnoga, filozofije i logike, debata, do natjecanja učenika glazbenih i plesnih škola.

Također, agencija organizira i provodi osam smotri, od LiDraNa i Hrvatskoga školskog filma do Smotri učeničkih zadruga, uz pomoć strukovnih udruga i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Po riječima ministra Radovana Fuchsa, priznanja su to za sve učenike i njihove mentore koji žele i mogu više.

Fuchs je istaknuo kako mjerodavno ministarstvo potiče takva nastojanja onih koji žele i mogu više kroz različite programe – one za darovite učenike i udruge koje potiču rad s darovitom djecom, natjecanja na hrvatskoj i međunarodnoj razini za što ministarstvo godišnje izdvaja oko devet i pol milijuna kuna. Ministar je zahvalio i roditeljima nagrađenih učenica i učenika za razumijevanje i potporu koju im pružaju u ovim zahtjevnim vremenima obilježenima pandemijom i potresima koji su pogodili Hrvatsku.

Ravnateljica Brezak Stamać podsjetila je da se Oskarom znanja nagrađuju najbolji učenici i nastavnici osnovnih, srednjih, glazbenih i umjetničkih škola u Republici Hrvatskoj. Oskarom znanja nagrađeni su i učenici koji su osvojili prvo mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, učenici koji su postigli najbolje rezultate, pokazali iznimne vještine rješavanja problemskih zadataka, predstavili najbolje istraživačke radove i imali iznimno zapažen glazbeni nastup na Natjecanju mladih glazbenika.

Oskarovcima i minimalistička skulptura

Oskarovcima je pripala i minimalistička skulptura Oskar znanja čija je autorica Chiara Cetušić, učenica 3. razreda Škola primijenjene umjetnost i dizajna Zagreb. Chiara je objasnila kako je model skulpture izradila u kartonu, a odlivena je mesingu koji je, istaknula je, još bolje odrazio njezinu zamisao prostorne skulpture. Posvjedočila je da je ideju dobila spajajući u jednu strukturu figurativan prikaz ljudskoga mozga i drveta koji jedno drugo hrane. Svim oskarovcima, učenicima i mentorima, skulptura će biti poslana u školu.

Na natjecanjima u protekloj školskoj godini školskoj godini sudjelovalo je gotovo sto tisuća osnovaca i srednjoškolaca koji su se natjecali na školskoj razini, plasman na županijsku razinu ostvarilo je oko 35.000 učenika, a na državnoj razini, koja je iznimno ove godine održana online, sudjelovalo je tri tisuće učenika. Zbog epidemiološke situacije dio županijskih i državna natjecanja nisu se mogla održati u predviđenom terminu u ožujku i travnju, te su održana online od rujna do prosinca 2020.

Jednosatnu specijalnu emisiju “Dodjela Oskara znanja” AZOO je pripremio u suradnji s produkcijskom kućom Izvan fokusa, a vizualni dizajn i jinglove kreirao je Vrisak studio.

Oni koju su pratili emisiju mogli su i vidjeti neke od oskarovaca i njihovih mentora, koji su pak svi posvjedočili da im Oskar znanja puno znači, da im je poticaj da nastave učiti i raditi jer, kako je to rekla autorica skulpture Chiara Cetušić – znanje je nešto što ti nitko ne može oduzeti.


Komentari