Vrhunski znanstvenik progovorio: ‘Izgleda kako je korona sezonalna, a opuštanje mjera neće dovesti do novog vala epidemije’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Vrhunski hrvatski znanstvenik, Gordan Lauc, na svojem Facebooku podijelio je istraživanje s harvarda koje pokazuje kako bi koronavirus mogao biti sezonska bolest.

“Analiza širenja virusa na 3.739 lokacija po svijetu potvrdila je pretpostavku o značajnoj sezonalnosti SARS-CoV-2 virusa. Vrijeme nije naravno jedini faktor tako da se ne treba baš potpuno opustiti i vratiti na staro, no ova vijest budi nadu da opuštanje mjera koje se sada događa neće dovesti do novog vala pandemije. To vjerojatno isto znači da bismo što prije trebali otvoriti škole i omogućiti djeci da imaju normalan kraj školske godine.

Za one koji po medijima viču da su stroge mjere bile pogrešne, ovo je loša vijest, jer potvrđuje da bismo bez odlučnih mjera u ožujku imali jako eksponencijalni rast zaraženih i puno mrtvih i bolesnih u Hrvatskoj.

Ovo je loša vijest i za one koji se zalažu za zadržavanje ili ponovno uvođenje strogih mjera, jer pokazuje da su u ovo doba godine dovoljne i vrlo blage mjere opreza”, napisao je Lauc.


Komentari