VREMENSKI KAOS U HRVATSKOJ: Dobro se pripremite, ono što stiže nije nimalo bezazleno!

Youtube/ screenshot

Veljača je pokazala zube i nepredvidljvost što se tiče vremenskih prilika.

Očekuje nas promjenjivo vrijeme s jakim, a ponekad i olujnim vjetrom koji mijenja smjer i podiže more, obilnija kiša, tuča praćena grmljavinom, čak i pijavicama, već su prouzročili mnoge probleme, a poboljšanje se ne očekuje ni u novom tjednu, ustvrđuje Zoran Vakula za Meteo kutak na HRT-u .

Diljem zemlje je u prvoj polovici veljače količina oborine veća od prosjeka za ovo doba godine. Pritom je na meteorološki. postajama DHMZ-a na sjevernom Jadranu uglavnom već palo više od 100 litara kiše po četvornome metru, u Rijeci i više od 250 litara, od čega glavnina u prošlome tjednu. I sljedećih će dana biti kišovito, osobito na Jadranu, ali i u većini kontinentalne Hrvatske, što će pridonijeti daljnjem porastu vodostaja, najavljuje Vakula.

Nije isključeno da će pojedine dijelove Lijepe naše prekriti snijeg. Bijeli prekrivač očekuje se u gorju, ponajviše u Gorskom kotaru. Do četvrtka ujutro ponegdje će ga biti i više od pola metra, i to ne samo u najvišim dijelovima. Tijekom utorka i srijede ujutro velika je vjerojatnost snijega i u nekim nižim dijelovima središnje Hrvatske, posebno u karlovačkoj županiji, ali i u okolici Rijeke, gdje će ga donositi jaka i olujna bura.

Osim snijega neke će krajeve ohladiti i vjetar, pa će tako tijekom današnjeg dana na sjevernom Jadranu zapuhat bura, dok će na srednjem i južnom dijelu probleme stvarati olujno jugo.

Glavni grad pod kišom

kiša
mojkvart.hr

U Zagrebu će ponajviše početkom ovog tjedna također biti pojačane padaline, a prema kraju se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme. Sunce će rijetko izvirivati, a pravo razvedravanje očekuje se tek u nedjelju. Tko da kišobrane držite nadohvat ruke.

Žuto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku

Zbog obilnih kiša i nevremena Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku. U Zagrebu se očekuje mjestimice obilnija kiša! Postoji i mala mogućnost bujičnih poplava. Količina oborine 20-30 mm.

8e9ea9967f2a24be95de
meteoalarm


Komentari