VRAĆAJU SE I PROPUSNICE? Još jedna mjera koja bi trebala spriječiti druženje za blagdane

gra

U Hrvatskoj je još uvijek nepovoljna epidemiološka situacija, a čini se kako bi moglo doći do dodatnog postroženja mjera.

Nakon što su zatvoreni kafići, teretane, a sve je više i učenika koji nastavu pohađaju online, Božinović je najavio i razgovore s katoličkom crkvom. Podsjetio je i na epidemiološke mjere vezane za trgovačke centre, trgovine i prodavaonice, napomenuvši da trgovci nemaju samo obvezu kontrole broja osoba nego i toga pridržavaju li se kupci tijekom boravka u njihovom prostoru epidemioloških mjera. No, najvažnije, apelira na građane da se ne posjećuju za blagdane.

“Najiskrenija želja za sreću i zdravlje i za Božić i Novu ne ići u posjete i poželjeti svima koji su nam dragi sreću telefonom, videoporukom, to je najbolji način pokazati nekome da vam je stalo. Ovo je osnova… – rekao je Božinović i zaključio kako mu je jasno da je tu riječ o tradiciji, ali da su po svemu što smo do sada naučili o virusu upravo takva druženja idealna prilika za širenje korone.

Trenutno su u Hrvatskoj apsolutni dnevni brojevi novozaraženih veći su nego u tjednu prije uvođenja mjera, a udjeli pozitivnih među svim testiranima gotovo su nepromijenjeni i iznose visokih 35 do čak 40 posto. Ako se do 21. prosinca, do kada su izrečene postojeće mjere, situacija dramatično ne promijeni – a šanse za to su, prema pisanju Jutarnjeg, minimalne – mjere bi se, uoči blagdana, mogle dodatno postrožiti. Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, najozbiljnije se razmatra ponovno uvođenje propusnica za međužupanijsko kretanje, kako bi se tijekom Božića i tradicionalnih obiteljskih okupljanja spriječilo dodatno rasplamsavanje epidemije.

U Stožeru tako navodno smatraju da bi takva odluka bila dobra, ali će s donošenjem čekati zadnji trenutak.

U sklopu novih mjera od danas su na snazi i nova pravila za trgovine i trgovačke centre u kojima se reducirao broj kupaca koji mogu boraviti u prostoru u isto vrijeme.

To je također predblagdanska i blagdanska mjera koja završava 10. siječnja kako bi se umanjila mogućnost širenja virusa u vrijeme kada  veliki broj ljudi pojačano obavlja kupnju, piše Jutarnji.


Komentari