VOZAČI SANTIETA IDU U ŠTRAJK: ‘Mi nećemo obavljati posao hitne, to je zakonski zabranjeno’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Više od 700 vozača saniteta organizira štrajk s početkom u utorak zbog neisplate posebne nagrade za skrb covid-19 pacijenata. Bijeli štrajk organiziraju dok se ne ostvari s Ministarstvom dogovoreno povećanje koeficijenta.

“Vozači Saniteta i sindikati zbog nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb covid-19 pacijenata, obavljanjem poslova iz djelatnosti Hitne medicine u sanitetima širom Hrvatske, što je zakonski zabranjeno, ne prepoznavanja vozača i sestre/tehničara u Sanitetu od strane sustava zdravstva te konstantnog marginaliziranja organiziraju u utorak bijeli štrajk u sanitetskim prijevozima diljem Hrvatske”, poručili su iz Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.

Tvrde da nezakonito rade hitne prijevoze te da im se prijeti sankcijama ako ne žele kršiti zakon. Za vrijeme štrajka vozit će isključivo prema pravilniku, koji je nepovoljan za pacijente. Prema pravilniku prijevozi se naručuju 24 sata unaprijed do 150 kilometara, od 150 kilometara 48 sati unaprijed, a prestaje i kršenje prometnih propisa, voze bez svjetlosne i zvučne signalizacije. Iznimno preko dana namjeravaju voziti covid pacijente u bolnicu. Također, najavljuju da će u vozilu prevoziti onoliki broj pacijenata koji je propisan tehničkim karakteristikama vozila.

Kao srž problema ističu razdvajanje Hitne i Saniteta učinjeno 2011. godine te napominju kako je Sanitetu oduzet koeficijent 0.95 i dodijeljen 0.776.


Komentari