‘VOZAČI OPREZ!’ Policija sprema ‘vikend klopku’ za nesavjesne: Evo o čemu se točno radi

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Ovog vikenda na području cijele Hrvatske provodit će se pojačani 24-satni nadzor u prometu od strane policije, a usmjeren je prvenstveno na sudionike pod utjecajem alkohola i droga.

U provođenju aktivnosti koristit će se svi raspoloživi uređaji za alkotestiranje i testeri na droge te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. U akciji sudjeluju i sami građani, koji su dostavljali prijedloge lokacija za kontrole vozača, a koje su zatim dostavljene nadležnim policijskim postajama za uvrštavanje u planove postupanja.

U sklopu akcije “Alkohol i droge”

24-satni nadzor alkohola i droga u prometu provodi se u sklopu ROADPOL-ove tjedne operativne akcije „Alkohol i droge“. To je koordinirana akcija prometne policije država iz svake zemlje članice ROADPOL-a, a odvija se na europskim cestama dva puta godišnje, u lipnju i prosincu, tijekom ljetnog i božićnog razdoblja, uz svakodnevne nacionalne aktivnosti provedbe prometne policije u borbi protiv vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Svrha nije kažnjavanje

Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Kombinacija konzumiranja alkohola i/ili droga, a potom upravljanje vozilom jedan je od glavnih čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu.

Udjel prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači u Republici Hrvatskoj u 2020. godini iznosi 16,7 posto, dok je udjel u stradavanju (poginuli, teško i lakše ozlijeđene osobe) u tim nesrećama 21,5 posto.

Stoga su ovakve akcije nužne i imaju za cilj ne samo kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola i droga, već utjecati na svijest vozača o tome da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.

“I ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji”, napominju iz MUP-a.

Komentari