Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić upozorila na posljedice potresa koji se dogodio u utorak. Ostanite sigurni, poručuje EMSC

Foto: Ines Švagelj

Središnju Hrvatsku, u srijedu rano ujutro, zatresla su tri nova jača potresa s epicentrom na području Petrinje, magnitude 4, 7, 4, 8 i 3,9 po Richteru.

Potres u 6.15 bio je magnitude 4,7, onaj nešto kasnije 4,8 s epicentrom na području Petrinje te onaj u 6.29 jačine 3,9, rekla je Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe za Hrvatski radio.

Potvrdila da će se tlo i dalje tresti.

„Hoće, trest će se duže vrijeme, potres u utorak bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih“, kazala je.

Potvrdila je da će i slabiji potresi, poput jutrošnjih, imati utjecaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u potresu u utorak. „Sasvim sigurno“, rekla je.

Navela je da je Petrinju od ponedjeljak pogodila „ogromna količina“ manjih potresa. Trese se gotovo svaku minutu, rekla je Ivančić, navodeći da je potresa, jačih od 3 bilo barem 25 do 30.

Europski mediteranski seizmološki centar na Twitteru je javio kako je vjerojatnost za jači potres malen, no postoji.

“Vjerojatnost za jači potres nije 0, ali je VRLO malena, ne više od nekoliko %. Nakon potresa kakav je danas pogodio Hrvatsku, uvijek ćete naći ljude koji tvrde da mogu predvidjeti potrese: Ne vjerujte im, nema znanstveno dokazane metode predviđanja potresa. Ostanite sigurni”, poručili su iz EMSC-a.


Komentari