VLAHO OREPIĆ I SLOVENSKA MINISTRICA UNUTARNJIH POSLOVA o migracijskoj krizi

Facebook

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić danas se u Ljubljani sastao sa slovenskom ministricom unutarnjih poslova Vesnom Györkös Žnidar.


Čelnici ministarstava unutarnjih poslova susjednih zemalja razgovarali su o aktualnim temama, prvenstveno o migracijskoj krizi, a zatim i o svim ostalim pitanjima od zajedničkog interesa.

„Prvo pitanje o kojem smo razgovarali je sporazum o policijskoj suradnji naših dviju zemalja koja je preduvjet za potpuno prihvaćanje schengenskog režima rada od strane RH. Prije svega smatram da je vrlo bitan dobar i iskren odnos naših dvaju zemalja, i to je zapravo težište današnjeg sastanka.“, kazao je ministar Orepić.

Kada je u pitanju migrantska kriza, ministar Orepić naglasio je činjenicu da je to prvenstveno humanitarno pitanje i da zato svi procesi u rješavanju krize trebaju imati humanitarnu notu.

„Kada je riječ o migrantskoj krizi, makedonsko-grčka granica pretvorena je u vrata Europe. Ono što se događa na toj granici naše je ogledalo. U tom kontekstu dva procesa – proces zaštite zelene granice i proces profilacije, bit će zajednički osmišljeni i provođeni. Sve će zemlje pojedinačno preuzeti svoju odgovornost u procesu profilacije. Danas će se na makedonsko-grčkoj granici pridružiti i kolege iz Austrije, a nastojat ćemo da nam se pridruže i kolege iz Njemačke. Tako bi proces profilacije bio zajednička tema i zajednički odgovor na izazov s kojim se svi zajedno susrećemo. Sljedeće vrlo važne stavke nakon profilacije su prijevoz i smještaj tih ljudi.“, kazao je ministar Orepić.

Ministar Orepić je na kraju zaključio kako smo na pragu definiranja pristupa ovom problemu na način da svatko jasno prepoznaje pojedinačnu odgovornost unutar zajedničke odgovornosti prema ovom izazovu koji nam je nametnut.


Komentari