Vlada uvodi skupi namet: Uz porez na nekretnine, morat ćemo plaćati novu naknadu

FOTO: wikipedia.org / Slikoviti prikaz

O ovoj novosti iz Nacrta prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu nitko se još nije službeno oglasio.

Od 1. siječnja 2018. godine Hrvatska uvodi građevinsku rentu prema Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu koji je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević uputio na javno savjetovanje.

Građevinska renta jedna najveća je novosti tog zakona jer predstavlja novi namet za građane o kojemu dosad nitko službeno nije ništa kazao. Predlagač kaže da je “građevinska renta novčano javno davanje koje se plaća za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture na području cijele jedinice lokalne samouprave i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja građevine ili za izgrađenu građevinu”, piše Večernji.

Prema opisu, građevinska renta je zapravo drugo ime za postojeću komunalnu naknadu koju plaćaju vlasnici svih nekretnina u Hrvatskoj. Vlada je dosad govorila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, što je i predviđeno Zakonom o lokalnim porezima. Porez na nekretnine trebao bi u prosjeku biti gotovo jednak komunalnoj naknada. Trebao bi biti skuplji za stanove i kuće sagrađene nakon 1988. godine, a jeftiniji za sve ostale objekte, osim ako nisu luksuzne kvalitete.

Ipak, Ministarstvo graditeljstva pripremilo je zakon kojim će umjesto dosadašnje komunalne naknade uvesti građevinsku rentu. Kako je opisana, renta je “nešto između komunalne naknade i doprinosa”. Po  riječima ministra Lovre Kuščevića, renta bi bila manja od komunalne naknade, a plaćali bi je korisnici postojeće infrastrukture.

Visina komunalnih doprinosa ovisila bi o izgrađenosti infrastrukture pa bi doprinosi bili veći tamo gdje se gradi više i obrnuto. Ukoliko ovaj zakon prođe, od 1. siječnja 2018. u Hrvatskoj će se plaćati doprinos za građenje komunalne infrastrukture, porez na nekretnine i komunalna renta, što nadmašuje sadašnja davanja temeljena na vlasništvu nad nekretninama.

 


Komentari