Vlada u zadnji čas promijenila pravila za subvencioniranje kredita

Rang lista pogodovat će najbržima, a natječaj će biti aktualan dok se ne potroši iznos od 37 milijuna kuna.

Danas, 4. rujna kreće postupak za subvencioniranje stambenih kredita. U zgradu APN-a bit će dostavljeni spisi, a njihovi potpisnici mogu se samo nadati da su ih na vrijeme predali. Naime, rang lista će funkcionirati prema principu “najbržeg prsta”.

“Lista će se raditi prema terminima prijave i kad će se potrošiti 37 milijuna kuna podvući će se crta”, kazao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Iznad crte ostat će oko 1000 ljudi kojima će država, u prve četiri godine, financirati polovicu rate kredita. GONG je dobio poziv od APN-a da nadgledaju predaju prijava.

“Nama bi bilo puno draže da smo umjesto poziva u zgradu APN-a dobili pravi odgovor na pitanja koja smo postavili, a koja zapravo upućuju da APN treba javno svima objaviti na koji način će osigurati transparentnost cijelog procesa kako u APN-u tako i u bankama”, izjavila je Jelena Berković iz GONG-a.

U APN-u su postavili redomat kojim će zaprimati prijave dostavljača iz banaka, no redosljed zaprimanja i obrade kredita u bankama neće biti kontroliran.

“To se vrlo jednostavno moglo riješiti jednom jednostavnom elektronskom evidencijom koja bi bila objavljena na internetu”, dodala je Berković.

Ipak, za sve one koji su se mjesecima pripremali za prijave, uslijedio je hladan tuč. U zadnji čas Ministarstvo je promijenilo pravila, naime, ograničili su broj prijava svake od pet banaka na maksimalno 20%, a umjesto pola – pola, omjer kredita bit će 75% za stanove prema 25% za kuće.

“Oni klijenti koji su se bolje i na vrijeme pripremili i izabrali bolju banku koja im je podršku dala možda neće dobiti subvenciju zbog ovih potpuno nelogičnih kvota koje su tržišno, ekonomski i po logici neprihvatljive i donesene u zadnji čas i to je apsolutno neodgovorno”, kazao je Vjeko Perotić, vlasnik agencije za kreditno posredovanje.

Zbog ove promjene u nekim bankama već razmišljaju o tužbama, a navala nije izazvala velike potrese na tržištu nekretnina.

“Pojedinci su mogli pokušati kratkotrajno iskoristiti ovu situaciju za podizanje cijena, no ostat će kratkih rukava”, kazao je Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine.

Stručnjaci, pak, smatraju da se radi o loše provedenom natječaju, piše RTL.


Komentari