‘VLADA NIJE SPREMNA ZA ŠKOLSKU GODINU’: Iz platforme Možemo za sve krive noćne klube i popuštanje mjera

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Saborski zastupnici političke platforme Možemo poručili su u četvrtak da su potpuno zgroženi što još uvijek nema protokola i scenarija za početak nove školske godine ocijenivši da se Vlada pripremila poput najgoreg učenika pred ispit.

“Zgroženi smo, konsternirani i frustrirani jer se upravo događa nešto na što smo upozoravali da se ne smije dogoditi u vezi početka školske godine”, rekao je čelnik plaforme Možemo Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare ispred Banskih dvora.

Zbog popuštanja noćnim klubovima ugroženi turistička posezona i početak nastave

Nemamo scenarija A ako se epidemija smiri za relativno normalni početak školske godine, niti scenarija B ako se epidemija pogorša, ali ipak uz fizičku nastavu, niti scenarij C ako će se morati ići na online nastavu, upozorio je.

“Vlada se u ovoj situaciji ponijela gore od najgoreg učenika pred ispit, kao da su bili tjedan dana u noćnom klubu, a onda dan prije ispita krenuli u nabavu literature i izradu plana učenja”, ocijenio je Tomašević.

Smatra da su zbog popuštanja noćnim klubovima ugroženi turistička posezona i početak nastave u novoj školskoj godini, pa su kritike na račun Nacionalnog stožera civilne zaštite opravdane.

U Možemo podržavaju otvaranje škola, ali smatraju da obrazovne i odgojne ustanove neće imati dovoljno vremena za pripremu nastave, a neizvjesnost i zabrinutost su veliki kod učenika, roditelja i nastavnika.

Saborski zastupnik Damir Bakić upozorava na mnogo neodgovorenih pitanja – kako će biti organizirana nastava za učenike s posebnim obrazovno-odgojnim potrebama, dopunska i dodatna nastava, praktikumska nastava, nastava u strukovnim školama…

Ne zna se ni tko mora u školu, a tko ne može zbog kroničnih bolesti. Ne može se odgovornost prebaciti na roditelje, ističe Bakić.

Također se ne zna kako će biti vrednovan ekstra nastavni rad u uvjetima kombinirane nastave, kako će biti vrednovan ekstra rad spremačica i pomoćnih službi, te kako će se nadoknaditi zaostaci u nastavnom programu.

Posebno upozorava na režim rada u učeničkim domovima, gdje se u bliskom su kontaktu nalaze učenici iz raznih sredina i raznih škola, te na rad u vrtićima, o čemu se malo govori.

Ne zna se jesu li svi učenici snabdjeveni računalima i stabilnom internetskom vezom, a u online nastavi ne bi se smjelo dozvoliti da učenici budu ponovno cjelodnevno angažirani svojim školskim obvezama.

Protiv odluke da se financiranje programa u kulturi skrati na tri do šest mjeseci

Saborski zastupnik Vili Matula kritizirao je odluku da se financiranje programa u kulturi s dosadašnjih godinu dana skrati na tri do šest mjeseci.

“Odlučno se protivimo skraćivanju programskih razdoblja na tri do šest mjeseci jer je nemoguće u tako kratkom vremenu razviti bilo kakav pravi program”, kazao je Matula.

U Možemo se zalažu da ta mjera bude iznimna i isključivo jednokratna, a traže i nastavak potpora umjetnicima.

Tomašević se osvrnuo i na zakon o obnovi Zagreba poručivši da će se nastaviti zalagati za poboljšanje zakona, a podržat će ga ako bude kvalitetan.

Još uvijek nije riješeno pitanje stanara zgrada sa žutim naljepnicama, pitanje stanara u Cvjetnom naselju koji još ne znaju što ih čeka, a nema informacija niti o socijalnom kriterijima koji će biti ugrađeni u zakon, rekao je.


Komentari