Vlada ipak diže cijenu struje?

Screenshot

Računi će biti viši.

Neslužbene informacije govore da bi Vlada napokon mogla odlučivati o dugo odgađanoj Odluci o naknadi za obnovljive izvore energije (OIE).

O tome se “šuška” u Vladinim krugovima no to još nitko nije želio potvrditi. Navodno, u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike još nisu donijeli konačnu odluku o tome hoće li se već sutra odlučivati o tome u Banskim dvorima, ili će se ta odluka prbaciti na sljedeći sjednicu Vlade. Pitanje je što će o svemu reći uži kabinet Vlade. Ipak, izgledno je da nadležni više ne žele odugovlačiti, pa su u Ministarstvu dovršili konačan prijedlog odluke.

“Naknada za OIE nije se mijenjala od 2013. godine, a broj proizvođača OIE-a povećava se. Bez povećanja naknade, sustav je neodrživ, tim više što imamo jedno od najmanjih takvih davanja u Europi”, objašnjava jedan dobro upućeni izvor.

Nema izbora?

U prijevodu, bez povećanja naknade segment proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, koji spada u strateške pravce svih Vlada, dolazi u pitanje. To su potvrdili i iz Udruženja za OIE, čiji je šef Aljoša Pleić upozorio da sustav s postojećom naknadom od samo 3,5 lipe po kilovatsatu jednostavno nije održiv. Po novom, naknada bi porasla na 7,5 lipa po kilovatsatu.

“U posljednje tri i pol godine ništa se po toj osnovi nije mijenjalo, iako je trebalo. HROTE je u gubicima i ugovorne obveze prema proizvođačima dolaze u pitanje jer nema dovoljno novca. Zato je povećanje naknade nužno i pozdravljamo ga”, istaknuo je Pleić.

“Mi proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora već dulje upozoravamo na neažurnost usklađivanja naknade sa stvarnim potrebama HROTE-a. Prema zakonu, naknada za OIE usklađuje se jednom godišnje. Prema našim procjenama, naknada je krajem 2015. godine trebala ići na pet lipa po kilovatsatu, krajem 2016. godine na 6,5 lipa po kilovatsatu te krajem 2017. na 7,5 lipa po kilovatsatu, a naknada se nije usklađivala već skoro četiri godine. Istodobno, u zadnje četiri godine proizvođači iz OIE-a podigli su proizvodnju s devet posto udjela u ukupnoj potrošnji u 2014. na 15 posto u 2017. Dakle, evidentan je rast domaće proizvodnje iz OIE-a, a on se jedino može pokriti iz povećanja naknade”, poručio je Ivan Šimić, direktor tvrtke CEMP i predsjednik Koordinacije za OIE Hrvatske udruge poslodavaca.

Ipak, povećanje naknade za OIE građani će jasno vidjeti i osjetiti na svojim računima za struju. Prema izračunima stručnjaka, oni bi u prosjeku trebali narasti za 120 kuna, odnosno za desetak kuna mjesečno i to bez PDV-a.

Računica je jasna

Kada se pribroji i PDV, koji će od Nove godine za kućanstva iznositi 13 posto, račun se penje za još između 15 i 16 kuna godišnje, osnosno 1,30 kuna mjesečno. Cijeli ovaj izračun rađen je na temelju podataka o potrošnji struje u kućanstvima od oko 3000 kilovatasata godišnje.

Ipak, stručnjaci tvrde da će građani, s obzirom na prošli godinu kada je PDV bio 25 posto, ipak biti u plusu. 

“Građani koji su dobili olakšicu u vidu smanjenja PDV-a na električnu energiju od 1. siječnja ove godine neće u odnosu na 2016. biti pod udarom ovog povećanja naknade. Naime, smanjenjem PDV-a račun prosječnog kućanstva je smanjen za oko 30 kuna mjesečno”, napomenuo je Šimić.

“Na mjesečnoj razini doći do jednokratnog povećanja računa, ali na godišnjoj razini kućanstva će ipak biti na dobitku u odnosu na 2016. godinu, i to za oko 180 kuna. Razlog je uvođenje snižene stope PDV-a od 13 posto na struju, zbog čega su se kućanstvima smanjili i računi”, nadovezao se i Zoran Miliša iz RWE-a, za Jutarnji.

 


Komentari