Vlada donijela odluku o povećanju rodiljnih naknada, evo za koliko će rasti

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ovu odluku je prošli tjedan najavila resorna ministrica Nada Murganić.

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o povećanju rodiljnih naknada. Naime, na dnevnom redu sjednice Vlade našao se prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Podsjetimo, ovu odluku je prošli tjedan najavila resorna ministrica Nada Murganić. Vlada će Saboru poslati i prijedlog odluke o produžetku financiranja provedbe programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje od 2014. do 2015. godine, a očekuje se i rasprava o zakonu o zaštiti životinja.

“Idemo sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. Naknade koje su za nezaposlene sada iznosile 1663 kune, sada će iznositi 2328 kuna, a za zaposlene one koje su danas imali 2660 kn povećat će se se na 3991 kuna nakon usvajanja ovog zakona”, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Ministrica Nada Murganić govorila je o izmjenama o rodiljnim i roditeljskim potporama.

“Povećanje maksimalnog iznosa plaće za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci na 3091 kunu. Povećanje visine novčane naknade za nezaposlene roditelje na iznos od 2328 kuna “, kazala je Murganić.

“Primjenom ovog zakona osiguranja su i dodatna sredstva u proračunu 156 milijuna u 2017 godini, 313 milijuna kuna, i u 2019. 346 milijuna kuna”, kazala je Murganić.

Plenković je rekao da očekuje da se u Saboru donese zakon kako bi stupio na snagu 1. srpnja 2017. godine.


Komentari