VJEŠTAK OPISAO SUSRET SA SEVERINOM: ‘Njezina ruka se našla na mom koljenu. Rekao sam joj da mi kvari komfor”

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Svjedočenjem Vladimira Grošića, ravnatelja Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan, liječnika – psihijatra te vještaka, na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje liječniku Gzimu Redžepiju, bliskom suradniku pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Redžepi je optužen da je pokušao utjecati na vještaka u postupku dodjele skrbništva u procesu između pjevačice Severine Vučković i poduzetnika Milana Popovića.

Grošić je na sudu opisao ono što je prošao, a nekih se stvari koje je ispričao tužiteljstvu nije mogao sjetiti.

Vještačio treći put

“U ljeto 2020. rješenjem Općinskog suda u Zagrebu u predmetu Severine Vučković Kojić, Milana Popovića i njihova sina, vještačio sam treći put kome će pripasti maloljetno dijete, sam obim skrbi i njihove susrete. Bio je to početak mog forenzičkog djelovanja i ta vještačenja su vrlo osjetljiva jer je jedna strana uvijek frustrirana i nezadovoljna. Kad mi je dodijeljen taj predmet, bio sam zamjenik ravnatelja bolnice koja je kasnije postala klinika, a moj ravnatelj mi je rekao kao i uvijek do tad, da ‘Grad zove, gazda zove, trebamo te, ideš sa mnom’, ali i da bi mi kožu oderao jer sam se involvirao u taj predmet. Na zakazani sastanak u polikliniku Apnea, radi eventualne poslovne suradnje naše klinike s tom, išao sam opterećen vještačenjem, a na putu do tamo ravnatelj mi je rekao da Milan Bandić neće doći, nego da ćemo se susresti s osobom od njegova povjerenja Redžepijem koji nas je proveo kroz polikliniku i potom pozvao u svoju sobu”, rekao je Grošić, piše Jutarnji list.

Dodao je kako je mislio da će tada razgovarati i o predmetu vještačenja, a ne samo o poslovnoj sferi. Vidjevši kuda ide razgovor, Grošić je ispričao da je “zamolio ravnatelja da napusti ured pa je s Redžepijem nastavio razgovarati o struci, iskustvima, životu pa i djeci.

Našli se u kafiću

“Redžepi se hvalisao što je napravio i što planira napraviti. Spominjao je novi projekt, razne ljude iz svog okruženja pa tako i Milana Popovića da je dobar čovjek i otac. Doživio sam manji stres jer sam na slovo ‘M’ imao već trzaje, ludio sam i to sam odmah povezao s vještačenjem koje nitko nije htio treći put napraviti, a meni je to bio zamah u karijeri. No, razgovor je tu završio i rekao mi je da razmislim o svemu o čemu smo razgovarali i da se čujemo za nekoliko dana. Osim te pričice o Popoviću, nije bilo ni spomena o vještačenju. Ništa od mene Redžepi nije tražio ni nudio, niti mi je prijetio. Taj razgovor tad je bila samo nelagoda i čista nula u odnosu na ono što sam prošao sa Severinom Vučković, a to su strah, nemoć, nesigurnost, prijetnje…”, ispričao je Grošić.

Nakon nekoliko dana javio se Redžepiju kako bi mu priopćio svoju odluku. Našli su se na kavi u kafiću na Kvatriću “kako bi izbacio sve iz sebe što ima” te mu dao do znanja da će se izuzeti iz spomenutog slučaja, ali i da će o poslovnoj suradnji na novom projektu još razmisliti.

Severina nije odustajala

“Na jesen sam na Općinskom sudu urudžbirao zahtjev za svojim izuzećem iz predmeta jer su mi se zaredale stvari u životu tako da mi je profesionalno bilo preteško i presloženo, a znajući što me još čeka u vještačenju, odlučio sam se povući. O tome sam obavijestio i sutkinju, usmeno i pisano te sam mislio da sam se tog predmeta tad i riješio. No, onda mi je od Severine stigla poruka na mobitel da se nađemo. A toj poruci, da pojasnim, prethodila su tijekom ljeta vrlo iscrpljujuća vještačenja nje, Popovića i sina u KBC Zagreb. A taj susret nije htjela da bude u bolnici, pa niti na javnom mjestu, tako da sam joj rekao da navečer trčim po Maksimiru. Našli smo se na ulazu u park, sjeli smo na klupicu kod jezera. Ona je odmah iz ruksaka vadila neke dokumente kao nove dokaze. Rekao sam joj da više nisam u predmetu i da te papire preda na sud. Ona to nije znala i rasplakala se”, opisao je Grošić.

Ispričao je kako se pokušavao izvući iz tog razgovora, ali Severina nije odustajala. “Vadim se iz razgovora, a ona navaljuje. Gurala mi je te papire, govorila da je puno očekivala od mene i suvještakinje. Ne znam što je bilo u tim papirima. Severina je mršava k’o kuga, stalno plače i vidim da joj treba psihološka pomoć. Ja nju ne vidim kao Severinu, nego kao moj krug svakodnevnih ljudi. Hodala je za mnom. Najednom se njezina ruka našla na mom koljenu. Imao sam kratke hlače, bilo je vruće, a to mi je značilo kao da sam dotaknuo jednu letvicu na klupi, nikakvi osjećaji. Bila je to meni bomba. Rekao sam joj da kvari moju zonu komfora, da meni sve to ne treba. Ona je u taj park došla s jednom zamisli, a ja s drugom i objašnjavao sam joj da taj predmet za vještačenje više nije moj. Sve je to u parku trajalo 15-ak minuta možda, a meni se činilo kao vječnost. Taj njezin slučaj je vrlo jednostavan, ali je medijski napuhan. Ima na tisuće stranica jer je puno dopisa i prepiski, a nalaz je vrlo jednostavan i branio bih ga do kraja života”, opisao je.

Pjevačica priznala sastanak

Otkrio je da je na kraju vještački nalaz i mišljenje u famoznom slučaju izrađen tek u ožujku 2021. godine pred ročište na splitskom sudu. On ga je, unatoč pokušaju izuzimanja, morao odraditi do kraja jer je većina vještačkog posla bila obavljena. Nakon toga je odgovarao na pitanja predsjednice sudskog vijeća i Redžepijeva odvjetnika je li optuženi na njega utjecao u smislu kakav nalaz i mišljenje da izradi te kako je doživio sam razgovor s Redžepijem.

Odgovorio je da na njega Redžepi “nije utjecao ni riječju, ni iznudom, ni mentalno, ali da i danas smatra kako ti razgovori nisu vrijedni spomena te da je moguće da je nešto krivo shvatio jer je bio izvan sebe”. Vezano za njegov susret sa Severinom, pjevačica je priznala u USKOK-u da je točno da su se našli u parku Maksimir.

Ne smatra se krivim

“Imala sam dodatnih saznanja koja sam smatrala bitnima za predmet pa sam vještaku poslala poruku i dogovorila susret. Bila sam iznenađena takvim dogovorom, ali sam smatrala bitnim da vještaci budu upoznati s novim činjenicama. Namjeravala sam mu predati papire koje sam nosila, ali on ih uzeo nije jer mi je priopćio da je tražio izuzeće iz slučaja. Tom prilikom mi je rekao i da je od kraja kolovoza izložen pritiscima s očeve strane te da mu je to sve preteško pa je zato donio takvu odluku”, rekla je Severina.

Na početku suđenja Redžepi je rekao da je razumio optužbu te da se ne smatra krivim. Na idućoj raspravi bit će saslušana i druga vještakinja koja je s Grošićem sudjelovala u vještačenju te izradila pisani nalaz i mišljenje nakon čega će Redžepi iznijeti obranu.


Komentari