‘Vjerujem da će većina ugostitelja otvoriti terase, još uvijek čekamo upute’ Predstavnica ugostitelja o organizaciji uoči 1. ožujka

Foto: Zagreb.info/Ilustracija

Popuštanje mjera od 1. ožujka, veliki je korak ka povratku normalnom životu. Moći ćemo trenirati u dvoranama, ali i ispijati kavu na omiljenoj terasi. Iako će se sve te aktivnosti odvijati pod popriličnom strogim režimom, za poduzetnike je ovo svakako plus za poslovanje.

Navedeno je za Dnevnik N1 komentirala predsjednica Ceha ugostitelja Jelena Tabak koja pozdravlja popuštanje mjera.

Vjerujem da će većina ugostitelja otvoriti jer je to prilika za rad u većem obimu. Još nemamo pisane upute pa ih moramo sačekati za organizaciju. To nije moguće u 24 sata pogotovo jer je pred nama nedjelja”, rekla je Jelena Tabak i dodala da vjeruje da će to doprinijeti postupnom otvaranju. Tvrdi i da se javljaju neki koji nisu sigurni da će otvoriti jer smatraju da neće dobiti ništa s time.

“Ovo je sad neka međufaza. Kava za van bila je ispravak nepravde kafićima jer nisu mogli prodavati asortiman za koji su specijalizirani. Fiskalne podatke nismo provjeravali, vjerujem da su kroz poslovanje nekakvih 6% više nego prije “kave za van”. Ovo je međufaza jer ima velik broj objekata koji nemaju terase i kojima je situacija nepromijenjena”, kaže Tabak.

Ističe i da je nastavak potpore pomoći velika stvar jer bez toga ugostiteljstvo ne bi moglo preživjeti. Svjesna je da to nije lak zadatak za državu, ali vjeruje da će situacija biti bolja.

“Što se fiksnih troškova tiče, tu je bio veliki zastoj u prosincu. Kad je to promijenjeno, ostalo je nekih 48 zahtjeva neobrađeno, to je velik pomak. Što se tiče radnih mjesta, uplate su kasnile krajem godine, siječanj se popravio, vjerujem da će i za veljaču biti brzo i da će to biti dodatni vjetar u leđa za ugostitelje”, kaže i tvrdi da očekivanja ugostitelji nemaju.

Iako su vjerovali da će do Uskrsa ući u normalan period rada, sada više ne ciljaju na datume. Komentirala je i da se po pitanju puštanja glazbe na terasama još uvijek čeka službena objava.

“Čekamo još objavu na stranicama HZJZ-a o toj temi pa ćemo biti sigurni. Pisanog traga o tome još nema. Mislim da ta glazba, ako nije disco ili noćni klub, nikad neće to biti problem, da će svi držati glazbu na decibelima da se može ugodno piti piće i razgovarati. Poanta je da glazba bude pozadinska i upotpunjuje atmosferu, a ne da smeta. Pozivam članove i goste da se pridržavaju epidemioloških mjera da možemo uživati”, zaključuje.


Komentari