Vjernici s Dugog otoka bjesne zbog župnika koji se ‘oteo kontroli’: ‘Napao je domaćicu župe i ne pridržava se mjera’

foto:Zadarska nadbiskupija

Svećenik Tomislav Vlahović, poznat po tome što je prije godinu i pol u Benkovcu zaustavljao ljude u prometu te im, lažno se predstavljajući, prijetio palicom ako ne budu poštivali njegove naredbe, sada je već godinu i pol župnik Dugom otoku. No, i ondje se vjernici mjesecima žale na njegovo ponašanje, piše Slobodna Dalmacija.

Vlahovićevo incidentno ponašanje, prema pisanju lista, početkom kolovoza je kulminiralo i fizičkim nasiljem prema domaćici župe, zbog čega je prvi put i službeno prijavljen. Odmah nakon toga u nedjelju je u Sali stigao đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić kako bi smirio situaciju.

Mještani Luke, Žmana i Salija, u kojima je Vlahović župnik, žalili su se na Vlahovića još od karantene u vrijeme kada je počeo koronavirus. Naime, župnik nije želio poštivati naputke o mjerama za vrijeme epidemije koje je u ožujku poslala Zadarska nadbiskupija. No, prvi put službeno je prijavljen početkom kolovoza.

Njegovi vjernici u župi svetog Stjepana optužili su ga kako šerifuje mjestom i kako je u vrijeme korone bez pitanja u svećeničku zgradu doveo 40 mladih ljudi iz Slavonije. Navodno je, kako stoji u dopisu koji su poslali zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, odgurnuo 73-godišnju domaćicu župe u Luci jer jednom od njih nije htjela dati ključeve crkve. Zbog svega toga, piše Slobodna, pastva mu se u crkvi svela na samo nekoliko vjernika.

Nakon tog upozorenja stiglo je i ono iz Salija odakle su se Nadbiskupiji požalili zbog “nepridržavanja epidemioloških mjera na liturgijskim slavljima”.

Don Tomislav, upozoravaju iz mjesta Sali, hostije i dalje daje na usta umjesto na ruke, poziva vjernike da pružaju ruke jedni drugima u znak mira, nije uklonio blagoslovljenu vodu iz škropionica, a vjernicima nije osigurao prozračno mjesto za ispovijed. Vjernici se žale i kako s oltara iznosi svoja osobna shvaćanja epidemiološke situacije i čak proziva one koji se, za razliku od njega, pridržavaju mjera.

Osim osobnih stavova o epidemiološkim temama, mladi svećenik javno iznosi i svoja politička uvjerenja, što također smeta vjernicima, piše Slobodna, te navodi kako je ovogodišnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza proslavio isticanjem HOS-ove zastave na župnu kuću.

“Molimo vas da utječete na župnika jer je zbog turističke sezone na izmaku epidemiološka situacija zabrinjavajuća”, stoji u dopisu iz mjesta Sali zbog kojeg je na Dugi otok odmah poslan nadbiskup Hranić.


Komentari