Više od 8000 objekata oštećeno u razornom potresu, župan otkrio: ‘Za dva dana će svi imati struju’

Foto: Morana Kovač/Ilustracija

Velike materijalne štete i stradale donio je razoran potres u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Od 19 jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije, teško su stradali Petrinja, Glina, Sisak i Lekenik, a velike materijalne štete su pretrpjeli Donji Kukuruzari, Sunja, Hrvatska Kostajnica, Majur, Dvor Topusko, Gvozd i Martinska Ves te je prijavljena šteta na 8928 objekata.

To je nakon sjednice koordinacije Županijskog stožera u Sisku, iznoseći statistiku razornog potresa, rekao župan Ivo Žinić.

Ukupne prijavljene štete odnose se na 8928 objekata, od čega je 2688 šteta već obrađeno. Od njih 20 posto su potpuno srušeni ili teško oštećeni objekti koji se više ne mogu koristiti. Za 24 posto objekata bit će nužna dodatna statička provjera, a 54 posto objekata je dobilo zelenu naljepnicu i mogu se koristiti.

“Broj oštećenih objekata će sigurno biti i veći, jer prijave još uvijek pristižu. Na terenu je stanje potpuno pod kontrolom, velik broj volontera pomaže na obnovi manje oštećenih objekata kako bi se što prije iskoristili za upotrebu. Formirali smo pet mobilnih timova od dva inženjera koji će obilaziti naselja i s tamošnjim koordinatorima utvrđivati stanje i potrebe stanovnika. Istodobno smo imenovali koordinatore za određene sektore, za logistiku, zdravstvo, opskrbu hranom i građevnim materijalom, te za druga područja”, rekao je Žinić.

Za dva dana sva će naselja imati struju

Dodao je kako je od oko dvije tisuće obrtnika na županiji, 825 obrta ozbiljno stradalo. Također je stradalo 700  trgovačkih društava, oko tri, od ukupno devet tisuća OPG-a, neuporabljivo je šest od 13 srednjih škola, a u Petrinji je oštećen jedan vrtić oštećen. Dom za starije u Sisku se koristi, dok su korisnici petrinjskog i glinskog doma izmješteni.

Sve zdravstvene službe funkcioniraju, iako neke u kontejnerima. Novost je da je i zgrada kirurgije u sisačkoj Općoj bolnici dobila zelenu naljepnicu i počet će se koristiti. U organiziranom smještaju je ukupno 751 osoba. Ujedno se koristi oko 200 kontejnera, a zahtjevi su za 500, ali se očekuje kako je zahtjeva za takav smještaj biti daleko više, rečeno je na konferenciji za novinare.

Organizirana je priprema oko šest tisuća obroka na nekoliko lokacija u Petrinji, Glini i Sisku.

“Pred nama je jedno teško razdoblje jer su ljudi deprimirani, pa ćemo organizirati i psihološku pomoć. Ljudima treba potvrda da nisu sami i s njima treba razgovarati, pa će pet mobilnih timova obići najugroženije. Ponovo napominjem da se svaka pomoć najavljuje preko našeg call centra. Ovog trenutka je bez struje je još nekoliko naselja na petrinjskom području, ali u dogovoru sa sisačkom Elektrom, za dva će dana sva naselja imati struju. Također će uskoro pitku vodu dobiti i dio Petrinje, koju ju još nema”, rekao je Žinić.

Također je najavio kako će se uskoro županijsko povjerenstvo, na temelju zahtjeva jedinice lokalne samouprave, te provjere, proglasiti stanje elementarne nepogode za pojedine jedinice lokalne samouprave. Preduvjet je da štete budu veće od 20 posto njihovog izvornog prihoda, nakon čega će župan za jedan dan proglasiti elementarnu nepogodu.


Komentari