VIŠE NEGO POTREBNO! Vlada traži vijeće za Kodeks ponašanja državnih dužnosnika, stigle 24 prijave

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti donesen je u svibnju, a Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi natječaj u kojemu traži dva vanjska člana vijeća za provedbu spomenutog kodeksa.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica, u svibnju je po donošenju kodeksa rekao kako dokument cilja na jačanje borbe protiv nedopuštenog ponašanja i te želi spriječiti moguće sukobe interesa.

Antikorupcijski odbor Vijeća Europe (GRECO) poziva na takav jedan kodeks unazad desetak godina, a Vlada je istaknula da su djelovali upravo po preporukama tog europskog tijela.

UKUPNO 24 prijave pristigle su na Javni poziv za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti, odgovorilo je Hini Ministarstvo pravosuđa i uprave. Tko se sve kandidirao nije poznato.

„Po okončanju postupka imenovanja, imena članova Vijeća bit će dostupna na mrežnim stranicama sukladno članku 26. samog Kodeksa ponašanja“, najavilo je Ministarstvo na čiju su se adresu prijave slale.

Pet članova na četiri godine

Vijeće bi trebalo pratiti tko se ogriješio o svježe doneseni kodeks te služiti kao preventivno i savjetodavno tijelo.

Članovi Vlade, predstojnik premijerova Ureda i njegova zamjenika, glasnogovornika Vlade, glavnog tajnika Vlade i njegova zamjenika, čelnici državnih upravnih organizacija, državni tajnici u ministarstvima, glavni ravnatelj policije, glavni državni rizničar, ravnatelj Porezne i Carinske uprave i ostali državni dužnosnici vlasti koje je Vlada imenovao dužni su pridržavati se kodeksa.

Već je poznato kako će vijeće biti imenovao na četiri godine, upravo od strane Vlade te imati pet članova.

Dva člana su iz reda državnih dužnosnika izvršne vlasti, a jedan je iz reda rukovodećih državnih službenika u tijelima izvršne vlasti.  U nadležnost im spada sprječavanje korupcije, etika u javnoj upravi ili upravljanje u tijelima izvršne vlasti.

Što se tiče trenutno traženih vanjskih članova, oni se biraju, kao javno priznati stručnjaci za sprječavanje korupcije i za etiku u javnom sektoru. Za svoj rad, dobiti će 1500 kuna mjesečno.

Tko se prijavio na natječaj nije poznato, ali Malenica je za Hinu potvrdio kako su zaprimili 24 prijave.


Komentari