‘Virus se može ponovno razbuktati i izmaći kontroli’, upozorava Capakova zamjenica

Photo: HRT

Ukidanje propusnica među županijama dovelo je do veće mobilnosti građana, a o trenutačnom stanju epidemije koronavirusa progovorila je i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za Dnevnik HTV-a.

Rekla je da se, s obzirom na pad broja aktivnih slučajeva s 25 na osam tisuća, može reći da smo u epidemiji prošli najgore, no naglasila je da će to tako biti dok se pridržavamo epidemioloških mjera.

Virus se može ponovno razbuktati i izmaći kontroli”, upozorila je Pavić Šimetin.

“Od Božića je prošlo određeno vrijeme, a obično treba dva tjedna kako bismo bili sigurni ima li druženje tijekom blagdana utjecaj na širenje pandemije”, rekla je za Dnevnik HTV-a.

Nada se da su se građani pridržavali preporuka.

“Na jučerašnji dan cijepilo se 12.285 osoba, a danas još oko 1400, u Primorsko-goranskoj županiji cijepljeno je više od 700 osoba, u drugim županijama oko 450, a HZJZ je u Sisačko-moslavačkoj županiji cijepio 241 osobu. Prednost kod nove pošiljke Pfizer/BioNTechovog cjepiva imaju korisnici u domovima za starije, djelatnici domova te medicinsko osoblje”, rekla je Pavić Šimetin.

Što se zdravstvenih djelatnika tiče, kazala je da je odaziv velik.

“Dinamika dolaska cjepiva je da svaki ponedjeljak dolazi 17.550 doza, do sredine veljače, nakon toga dolazi još 2 kutije više, u jednoj je 975 doza, a onda se u ožujku povećava za još tri kutije. Očekuje se i Modernino cjepivo, a planira se da se njime cijepe starije osobe”, istaknula je Pavić Šimetin.

To je cjepivo, objasnila je, manje zahtjevno u odnosu na Pfizer/BioNTechovo u smislu čuvanja, skladištenja.

“Teško je govoriti kada će početi cijepljenje Moderninim cjepivom, možda već sredinom siječnja”, rekla je.


Komentari