Virologinja otkriva kad će epidemija početi nestajati: “Pravo” cjepivo nećemo imati godinama!

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj je u petak zabilježen rekordan broj novozaraženih, čak 1131 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva trenutno ukupno 4233. Među njima je 505 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Preminula je 1 osoba.

Kako N1 neslužbeno doznaje, sve sestre s Odjela kirurgije u Klinici za tumore u Zagrebu pozitivne su na koronavirus.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja stupa na snagu 17. listopada 2020., uvode se nužne epidemiološke mjere za područje Grada Zagreba u trajanju od 14 dana.

Virologinja Ana Gligić jučer je za N1 kazala kako smatra da će nas preporučeno nošenje maski zaštiti od koronavirusa, te je istaknula kako se virus prenosi na sve moguće načine, osim hranom – to još nije dokazano. Navela je i da će epidemija početi nestajati kada bude više od 50 posto stanovništva zaraženo, te kako cjepivo nećemo sigurno imati ove godine, odnosno da će se njene prvobitne procjene da će biti potrebno 18 mjeseci za nju, vjerojatno pokazati točnim. Naglasila je pritom i da je za “pravo” cjepivo potreban veliki broj godina.

“Ovaj virus ima neobične osobine, koje su i napravile da se pojavi u pandemičnoj formi. U startu sam mislila da se prenosi samo kapljičnim putem, međutim, on se prenosi na sve moguće načine, osim hranom. To još nije dokazano. Prenosi se i kontaktno i kapljično i zrakom. Ima tu nekih shema (prenošenja), virus se može osušiti, on se tako konzervira, vi prođete, zanjišete zrak i on se tako podigne, i vi ga udahnete”, pojasnila je Ana Gligić za N1.

Ona ocjenjuje da je rezultat masovnih okupljanja sadašnja situacija.

“Pravo cjepivo, koje bi moglo dati vječni imunitet, za takva cjepiva je potreban veliki broj godina, jer su testiranja na ljudima veoma komplicirana, da se ne bi dogodilo ovo što se događa s testiranjima u SAD i Britaniji”, navodi Gligić i ističe da trebamo primiti prvo cjepivo koje bude gotovo, bez obzira na to čije je, ali mora, biti provjerena imunogenost i toksičnost cjepiva, “jer pandemiju moramo zaustaviti”.

Dodala je i da bi se svatko kome to zdravlje dozvoljava trebao cijepiti protiv gripe. “

Dodala je i da će “koliko se priča, najviši pik koronavirusa, izgleda, biti tijekom zime”.


Komentari