(VIDEO) TEŽAK ŽIVOT KONOBARA: Jerko i Davor otkrili su nam s kojim se problemima svakodnevno susreću

Je li konobarska struka dovoljno cijenjena u Hrvatskoj? Oni koji se time bave kažu nam da nije. Prolaze kroz svakakve situacije, nekad i kroz one neugodne. Otkrili su nam imaju li slobodnog vremena i oko čega se stresiraju.

Definitivno, jedan od stresnijih poslova je biti konobar. Kroz svoj radni vijek susreću se s raznim neugodnim, ali i lijepim iskustvima. Jerko, s kojim smo porazgovarali o njegovom poslu, je u ugostiteljstvu 10-ak godina. Taj je posao otpočetka shvaćao cijeloživotnim.

Davor je konobar mislio biti samo privremeno, ali ipak ga je nešto zadržalo. U toj je profesiji ostao 23 godine. Prvi konobarski posao Jerko je, kaže, odradio s tek 13 godina.

Ovaj mladić nam je objasnio i oko čega se to konobari stresiraju. Ima tu puno razloga, govori. Velik im je problem nerazumijevanje. U konobarskom svijetu postoji važna izreka – gost je uvijek u pravu. S time se konobari i ne slažu baš uvijek.

Ima negativnih komentara i predrasuda na to čime se bave. Neki ih ipak više bole od drugih. Jerko je jednom isplatu plaće čekao čak tri mjeseca. Sezonski posao dosta se razlikuje od ovog u Zagrebu, objašnjavaju.

Konobarski posao nekad ne traje samo osam sati, ima tu i prekovremenih. Slobodnog vremena ima, ali ne previše. Kafići su zbog pandemije neko vrijeme bili i zatvoreni. To je bio jedan od razloga zašto su gosti, prema riječima naših sugovornika, malo promijenili odnos prema konobarima. Naši sugovornici nadaju se da će profesija konobara postati ipak cijenjenija u budućnosti.

ŠTO SU NAM SVE REKLI, POGLEDAJTE U VIDEU:

Komentari