(VIDEO) STIGLO CJEPIVO! Dočekao ga Capak, u nedjelju ujutro na Trešnjevci cijepit će se prva osoba?

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Iz tvornice prve doze Pfizerova cjepiva kamionom su u Hrvatsku oko 6 sati ujutro. Kamion s cjepivom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dočekao je i ravnatelj Krunoslav Capak. Hladnjača s cjepivom stigla je pod policijskom pratnjom.

“Od sutra krećemo s cijepljenjem najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid cjepivom i djelatnika hitne medicine. Za sada to je simbolična količina cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga svakog tjedna nam stižu nove doze što očekujemo sukladno planu cijepljenja. Pozivamo sve građane da se odazovu cijepljenu sukladno našem sloganu Misli na druge – cijepi se”, rekao je Capak.

Iz sigurnosnih razloga iz HZJZ-a nisu htjeli najaviti točno vrijeme dolaska cjepiva u skladište.

”Nakon toga će se distribuirati po županijskim zavodima i nakon toga 27. počinje cijepljenje”, rekla je dr. sc. Diana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema najavama, prvi bi ga u nedjelju ujutro trebao primiti korisnik zagrebačkog doma za starije Trešnjevka. Ravnateljica doma Tatjana Brozić Perić kaže da još ni sama ništa ne zna sigurno, ali da su spremni i za tu opciju.

”Liječnik će vjerojatno predložiti tko bi bio među tim prvima pa ćemo mi to organizirati. Imamo u vidu neke osobe”, otkrila je. Na dvije lokacije ovaj dom ima oko 560 korisnika, a većina njih se želi cijepiti.

”Sudjelovat će, naravno, naše sestre. I sestre iz Doma zdravlja. Naš neki prijedlog je da ide po sobama da se korisnici što manje miješaju, kreću. Ali, to će odlučiti liječnik”, rekla je Brozić Perić, piše Dnevnik.


Komentari