(VIDEO) Rimac se prisjetio svojih početaka i pokazao jedan od prvih projekata: ‘Krpali smo kraj s krajem, ali smo opstali’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Da Mate Rimac niže same uspjehe svjedoči jučerašnja vijest o novom ulaganju Porschea u Rimac Automobile.

Podsjetimo, Porsche je ovih dana dodatno povećao svoje ulaganje u Rimac Automobile povećavši udio u vlasništvu firme na 24 posto, uloživši u firmu velikih 70 milijuna eura. Ovim ulaganjem osnažuje se položaj Rimac Automobila kao tvrtke specijalizirane za razvoj tehnologija i proizvodnju.

Povodom skalapanja velikog posla, Mate Rimac se prisjetio početaka svoje tvrtke, te objavio snimku i fotografije jednog od prvih projekata na kojima su radili.

“Jednom davno su me tokom jednog intervjua pitali radimo li na autonomnoj vožnji. Ja sam tada rekao da smo već napravili jedan samovozeći auto. U počecima firme smo radili razne prototipove za druge firme i na taj način preživljavali. Radili smo sulude projekte koji drugi nisu mogli ili nisu željeli raditi.

Većinom smo bili vezani ugovorima o tajnosti, no u ovom slučaju su ugovori istekli i projekt već dugo više nije relevantan pa sam se odlučio podijeliti priču o tom famoznom samovozećem autu.

“Da, to je stvarno vozilo i ja sam se provozao jednom s tim do Samobora”

2013., kad nas je bilo 10-ak u firmi, krenuli smo raditi za jednu veliku Njemačku firmu. Rekli su nam svoju viziju budućnosti – usmeno, bez ikakvih specifikacija. Moram priznati da sam prije tog projekta smatrao da je autonomna vožnja neinteresantna i nisam razmišljao o konceptu mobilnosti kao usluge (Mobility as a Service). Kupac je htio da razvijemo i izradimo prototip na temelju njihove ideje. Kvaka je bila da sve to moramo napraviti unutar 90 dana jer inače im rezervacija budžeta za projekt propada i ide u “drugu kasu” (big corporate jezik za “nećemo vas platiti ako ne odradite nešto što je gotovo nemoguće”).

90 dana rada dan i noć na potpuno novom konceptu vozila s potpuno drugačijim principom upravljanja i pogona (npr. 3 in-wheel motora koji su služili i za “uspravljanje” vozila) – i nastalo je ovo što možete vidjeti na videu. Da, to je stvarno vozilo i ja sam se provozao jednom s tim do Samobora.

Cilj je bio pokazati kako bi budućnost mobilnosti mogla izgledati. Auto naravno nije sam vozio nego je imao joystick za upravljanje između sjedala (drive/steer/brake by wire) i daljinski za potrebe ovog demonstracijskog videa.

S obzirom na budžet, vrijeme, znanje i veličinu ekipe koju smo imali na raspolaganju, je ovo nešto na što sam i danas ponosan i što mi je otvorilo oči u kojem smjeru bi trebala/mogla budućnost individualne mobilnosti ići. Imali smo i koncept “lijepe” izvedbe (sa “pravim” dizajnom eksterijera – ne “sklepanca” s cijevima, ali za to nije bilo vremena ni novaca).

“Krpali smo kraj s krajem”

Eto, s takvim stvarima smo na početku opstajali. Krpali smo kraj s krajem i često kasnili sa svojim obvezama, ali smo opstali.

Danas firme s manje od ovog prototipa dižu stotine milijuna Eura fundinga ali tada je bilo drugo vrijeme. Koliko god se 8 godina čini malo, zapravo se, bar u našoj industriji, sve totalno promijenilo.

Inače, sličnih projekata je bilo hrpa i možda budem neke pokazao – naravno one koje mogu pokazati danas bez da razljutim naše tadašnje ili sadašnje kupce. Hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju ove sulude naprave”, napisao je Rimac.


Komentari