(VIDEO) Predator u Primoštenu snimljen u plićaku: ‘Neobično ga je vidjeti ovako blizu plaže’

Screenshot: YouTube

Stanovnike Primoštena u nedjelju je posjetio neobičan gost. U njihov plićak navratio je rijetko viđen predator.

Nije dupin pa čak ni morski pas već – sabljarka. Autorica snimke Katarina Palčić kaže da je video nastao u nedjelju oko 15 sati, piše Morski.hr.

Ovo je cijenjena riba za sportski ribolov, nastanjuje otvoreno more, gdje je jedan od najvećih grabežljivaca. Naraste do 455 cm duljine i do 650 kg težine.

Karakterističan je po nastavku gornje čeljusti koji se formira u veliku sablju (po njoj je dobio drugi svoj naziv, sabljarka) i kratkoj leđnoj peraji.

Sablju koristi za napad i za obranu, vrlo je brz i okretan, živi uglavnom na većim dubinama, od 200 do 800 metara.

Ima velike oči, vid mu je vrlo dobar, a na očnom mišiću ima posebno tkivo koje služi da spriječi gubitak topline iz mozga na većim dubinama.

Tijelo mu je izduženo, s jakom repnom perajom, boja mu je crno-smeđa odozgo, a svijetlija s trbušne strane. Vrstan je predator, a hrani se pretežno ribom, iako jede i rakove i glavonošce.

Mrijesti se u toplijim predjelima, najčešće u Sargaškom moru.

Ova vrsta živi u svim oceanima, u umjerenim i toplijim predjelima, a ponekad zađe i u hladne vode.

Može ga se pronaći i po cijelom Mediteranu, a genetska analiza je pokazala razlike između jedinki iz Mediterana i ostalih igluna, što je pokazatelj da se radi o dvije izdvojene populacije.

Stručnjaci tvrde da je prisustvo igluna u relativno plitkom moru i u neposrednoj blizini obale posljedica malog broja kupača za ovo doba godine.

Hrvatska ima malu kvotu za lov igluna. Potrebna je posebna dozvola i to prema državnoj kvoti o ulovu, uvedenoj kroz Pravilnik o ribolovnim mogućnostima i ribolovu igluna (Xiphias gladius).

Lista se može naći u Upravi za ribarstvo i ona je javna. Kad ulovi igluna, ribar obavezno mora prijaviti ribu, radi kvote, koja se potom (zbog ograničenog broja ulovljenih jedinki), automatski smanjuje.

Između ostalog, kao i za tunu, za sabljarku je također zabranjen uvoz, izvoz, provoz, uzgoj i promet na domaćem tržištu, ako ulovljenu jedinku ne prati dokumentacija propisana Pravilnikom o programu dokumentacije, piše Morski.hr.


Komentari