(VIDEO) ’Ovo je u maniri Vučića’, ’Ne damo silovati javni servis’: Večernja drama u Saboru, oporbenjaci nahrlili za govornicu

Foto: Screenshot

Unatoč večernjim satima, još uvijek traje sjednica u Hrvatskom saboru, a na red je došla i rasprava o izboru za glavnog ravnatelja HRT. Upravo tada postalo je najburnije jer oporbenjaci su se ustali iz saborskih klupa pa nahrlili za govornicu.

Riječ je preuzeo Nino Raspudić koji govori kako je proces protuzakonit i protuposlovnički od samog početka.

“Vrlo vjerojatno će na Upravni sud ići pritužbe za sam tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Sam natječaj je protuzakonit. Kandidat Šveb je predao nevaljanu dokumentaciju. Nadzorni odbor ga nije trebao ni prepustiti na saborski Odbor”, istaknuo je.

Oporba na nogama

“U ovoj situaciji gdje je Kazimir Bačić u zatvoru i gdje je nužno da novi ravnatelj bude izabran kristalno čisto u skladu sa zakonom kako bi se barem dijelom povratio ugled HRT-a u očima hrvatskih građana”, zaključio je.

Nakon njega progovorila je Marija Selak Raspudić koja navodi kako HRT-u prijeti cenzura koja se pak događa njima sada u sabornici. Domagoj Hajduković pak zaključuje kako je ovo “u maniri Vučića, Orbana i ostalih uzora na koji se kolege iz HDZ-a pozivaju”.

Podsjetio je kako je u srijedu donesena presuda da je HDZ odgovoran u aferi Fimi Medija. “Dan prije kad ste proglašeni za koruptivnu organizaciju, vi cenzurirate demokraciju i manipulirate procesima”, rekao je pa istaknuo kako je ovo jedini način na koji oporba može prosvjedovati.

“Rekli ste da nema oporbe. Evo vam oporbe. Ujedinjene oporbe. Cijela je ovdje i ne da više silovati javni servis”, dodala je Selak Raspudić.

Stvarno stanje

Potom se obratila i Sandra Benčić koja navodi kako je “jasno da kroz prijedlog imenovanja novog ravnatelja HDZ želi napraviti potpunu kontrolu nad HRT-om”. Selak Raspudić potom govori o situaciji “na terenu”. Kaže da je radila na HRT-u kao vanjska suradnica i da nema novinara “informative” koji joj nije došao i rekao da je cenzura i da ovi “gore” o nekim stvarima ne daju govoriti.

Zaključuje kako je ponosna na oporbu i činjenicu da sada tu stoji s kolegicom Kekin s kojom čitavog dana raspravlja. “Sad smo ujedinjene kad je u pitanju javni interes”, navela je.

Anka Mrak Taritaš navodi kako svi stoje zajedno te štite demokraciju dok Marin Miletić ističe kako HRT u 30 godina nikad nije bila slobodna televizija. Nikola Grmoja potom je poznao ljude da sjednu, a Urša Raukar pročitala je priopćenje Sindikata novinara Hrvatske.

Naposljetku je sjednica raspuštena te je najavljen nastavak ujutro.

Podsjetimo, oporba je ovog tjedna napustila Saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije koji se pak ponovno sastao u srijedu pa na ponovljenoj sjednici opet većinom glasova predloženo imenovanje Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a.

S tim kandidatom ne slažu se oporbenjaci koji smatraju da je ovo sve igrokaz te da se radi o namještenom kandidatu. S druge strane, isticali su i kako je Šveb u sukobu interesa jer tvrtka Ro.Ba.Go, koja je u njegovu suvlasništvu, ima desetogodišnju koncesiju za emitiranje sportskog programa na čak pet kanala preko satelita, interneta i kabelskim putem.

Komentari