(VIDEO) NOVE SNIMKE MUP Srbije: ‘Vrijeme i kretanje objekta u Savi poklapaju se s kretanjem Matejeva mobitela’

Foto: Screenshot

Nedugo nakon što je pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac održao konferenciju za novinare povodom nestanka Mateja Periša (27), oglasio se i MUP Srbije. Podsjetimo, potraga za mladim Splićaninom traje već 13 dana, a neriješenih pitanja je puno.

Na svom Youtube kanalu iz MUP-a Srbije objavili su cijelu rekonstrukciju kretanja Mateja u noći nestanka. Naglasili su da su pregledali stotine sati materijala te da su utvrdili kretanje Mateja od izlaska iz Beton hale u 1.43 do silaska do rijeke Save u 1.52, kada mu se gubi svaki trag. Osvrnuli su se i na snimke iz Save.

“Lociranjem Matejevog mobitela preko baznih stanica indikativno je bilo kretanje jednog objekta u rijeci Savi. Vrijeme i trasa kretanja ovog objekta u rijeci se poklapa s kretanjem Matejevog mobitela. U ovom kadru, ka ušću Save u Dunav, vidjet ćete objekt. Vrijeme i mjesto se poklapaju s kretanjem Matejevog telefona”, poručili su iz srpske policije.

Iz MUP-a Srbije objavili  su i priopćenje u kojem apeliraju na medije da se suzdrže od objavljivanja neprovjerenih informacija.

“Pregledali smo stotine sati snimaka”

“Ministarstvo unutarnjih poslova apelira na medije i poziva ih da se suzdrže od objavlјivanja netočnih i neprovjerenih informacija i plasiranja u javnost video snimaka na kojima se insinuiraju događaji koji su prethodili nestanku hrvatskog državlјanina Mateja Periša, jer tako, plasiranjem dezinformacija, ometaju istragu.

Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera s trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata poslije ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, osim taksista koga je zaustavio i s kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni s jednim drugim licem.

Naglašavamo da je u dosadašnjem toku istrage policija obavila razgovor s Matejevim prijatelјima koji su te večeri bili s njim, osoblјem kluba, svim svjedocima i da je na osnovu svih izjava isklјučena svaka mogućnost da je njegovom nestanku prethodio sukob ili tuča.

U cilju pronalaska Splićanina obaviještene su i policije zemalja u okruženju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, različitih organizacionih jedinica, već 13 dana kontinuirano tragaju za Matejem Perišem, i od trenutka prijave nestanka, 31. prosinca prošle godine, ulažu maksimalne napore i poduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi mladića pronašli.

U potragu su između ostalih uklјučeni pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, kojoj je nestanak i prijavlјen, Policijske ispostave za sigurnost na rijekama, pripadnici Žandarmerije, Policijske brigade kao i pripadnici policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac. U cilјu pronalaska Mateja Periša preko Interpola obaviještene su i policije zemalјa u okruženju.

Još jednom apeliramo na medije i pozivamo ih da se zbog osjetlјivosti teme, suosjećanja sa roditelјima i porodicom nestalog mladića, i remećenja dalјeg toka istrage, ne šire dezinformacije i ne plasiraju neprovjerene snimke kojima insinuiraju navodne scenarije koji su prethodili nestanku”, priopćili su iz MUP-a Srbije.

Komentari