VIDEO/ FOTO 196. SAMOBORSKI FAŠNIK: ‘Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik!’

Foto: Radio Samobor

Jučer je otvorena manifestacija koje uvijek veseli i velike i mlade, onaj kojemu se veselimo od završetka Božića, pa sve do iduće godine. Riječ je naravno o najveselijem i najšarenijem – 196. Samoborskom fašniku.

Od 18. veljače pa sve do 1. ožujka trajat će fašnička zabava u Samoboru, a naročito će biti zabavno svim onim vrtićima i njihovim mališanima koji su se pripremali predstaviti svoje maske, kao i djeci Samobora i okolice koji će pohoditi ovaj radosni događaj tijekom kojeg tjeramo sve zle duhove zime, opuštamo se i zaboravljamo na politiku i nemile događaje, te dočekujemo proljeće.

Fašnička republika proglašena je sinoć, a ključeve grada gradonačelnika Petra Škrobot predala je ključeve grada Svraki i njenoj Fašiničkoj republici. Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiškal i Sudec najavili su da su spremni za preuzimanje vlasti i suvereno vladanje pod svojim pravilima i zakonitostima.

Nova vlast prvo je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se opet svi vide licem u lice, a ne preko ekrana i odmah najavili spremnost zagrabiti u EU fondove i rastrajbati sve nofce po kratkom postupku, prenosi Radio Samobor.

Foto: Radio Samobor

“Mesto hokus-pokus-fokus, sad bu opet hokus-pokus-fikus! Nek zazvone tambure i zaigra balalajka, život bu od danas najlepša bajka! Napunite demižone, ispraznite gostione, maskirajte se u poltrone i gutajte samo hepimen bombone. Šopajte se z kraflima, tancajte na štulama i štaflima, popevajte i norite dok se ne umorite i ni slučajno najte platit nijedan račun, ak’ ‘očete biti pravi fašnički tajkun. Zgasite cajke i živite bajke! Živio ja, živila publika, navek nam bila živa Slobodna Fašnička Republika!” poručio je novi vlastodržac, Princ Fašnik.

Proglašena Fašnička republika

“Po 196. put u Samoboru je došlo do smjene vlasti! Na mjesto gradonačelnice Petre Škrobot i njenog zamjenika Petra Burića došli novi vlastodršci, svima poznati Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal. Ključeve grada preuzeli su bez pol muke na središnjoj pozornici na Trgu fašničkih velikana, do jučer Trgu kralja Tomislava, a Princ Fašnik je poručio da s njihovim preuzimanjem vlasti počinje najljepša bajka!”, prenosi službena Facebook stranica Samobora.

Foto: FB Grad Samobor/ Službena stranica

Subotnje prijepodne bit će u znaku dječjeg fašnika, jer u 11 sati kreće povorka samoborskih osnovnih škola, a sudjeluju: OŠ Samobor, OŠ Rude, OŠ Mihaela Šiloboda i OŠ Milana Langa. Svi oni vrijedno su, uz pomoć svojih učitelja, pripremali kostime koje jedva čekaju pokazati publici, priopćeno je iz Samobora.

Za veselu atmosferu i ove će se godine pobrinuti brojni ulični zabavljači, bubnjari, Sraka i srakice, Rudek Strašni, pantomimičari, mađioničar Japa, brojni dječji zborovi, plesači i mnogi drugi koji uživaju biti dio samoborskog fašničkog veselja.

Osim na središnjem samoborskom Trgu program za djecu u obliku dječjih predstava, edukativnih radionica i zabavnih igara odvijat će se i na Trgu Matice hrvatske (Trg srakinih mališana), dok će se na klizalištu pored kina održavati igre na ledu.

Foto: Samobor.hr

Od glazbenih izvođača na Samoborskom fašniku nastupit će u subotu, 19. veljače Psihomodo Pop, u nedjelju 20. ožujka Gazde, u petak, 25. veljače Hladno pivo, u subotu 26. veljače Mladen Grdović, a u nedjelju 27. veljače, Klapa Cambi.

Foto: Samobor.hr

Zadnji dan Fašnika, na pokladni utorak, 1. ožujka koncert će održati Gibonni. Svi koncerti, osim nedjeljnih koji su na programu od 16:30 sati, počinju u 20 sati.


Komentari