(VIDEO) Ako se spremate u inozemstvo, ovo je dobro znati: Hrvat iz Njemačke otkrio troškove života

Foto: YouTube/Screenshot

Mnogima život u Zagrebu i Hrvatskoj nije lak pa razmišljaju o odlasku na rad u inozemstvo. Hrvat Ivan Lovrić koji već duže vrijeme živi u Njemačkoj na svom YouTube kanalu objavio je video u kojem objašnjava koliki su mjesečni troškovi četveročlane obitelji.

“Najveći trošak koji možete imati u Njemačkoj, ako nemate svoju nekretninu je definitivno cijena najma stana ili kuće”, rekao je Lovrić.

U njegovu slučaju to iznosi 1150 eura, u koje ulaze režije poput parkinga, grijanja ili tople vode. Za razliku od brojnih njemačkih mjesta, njemu smeće nije uračunato u cijenu najma stana, pa i to mora platiti oko 21 eura mjesečno.

Struja se također plaća odvojeno, a njegova mjesečna rata iznosi 65 eura.

“Iduća stvar je GEZ, to možete usporediti s našom pretplatom za televiziju i radio. U Njemačkoj su ga obvezni platiti svi. Postoje neki stanodavci, ali oni su jako rijetki, koji preuzimaju vaše troškove GEZ-a i ubrajaju ih u stanarinu. Mi moramo plaćati 17,50 eura. Taj GEZ je trebao ove godine poskupjeti, ali su se srećom ljudi izborili za to da cijena ostane ista. GEZ se najčešće automatski odbija s računa svaka tri mjeseca”, pojasnio je Lovrić.

Objasnio je i kako stoje stvari s osiguranjem.

“Što se tiče osiguranja u Njemačkoj, postoji nekoliko osiguranja koje je svaka osoba obvezna imati. Najvažnije je osiguranje od odgovornosti. Mi godišnje izdvajamo 65 eura. Tu je još i putno osiguranje koje je jako jeftino i najčešće za jednu obitelj košta 25 eura godišnje. Tu je još jedno osiguranje koje možete ignorirati, ali ja ga imam i ono košta nekih 45 eura. Kad se sve zbroji na mjesečnoj razini, možemo reći da mi izdvajamo oko 52 eura. Zdravstveno osiguranje tu ne ulazi u cijenu zato što je svaka osoba koja radi u Njemačkoj za stalno automatski osigurana preko svog poslodavca.

Velika dilema oko hrane

Što se tiče poreza i osiguranja za psa, mi nemamo psa, ali sam htio jednostavno navesti za sve ljude koji imaju kućnog ljubimca. Ako imate psa, morate uzeti i osiguranje od odgovornosti za njega, ako on učini nekakvu štetu nekome da ste osigurani, a za njega morate platiti i godišnji porez”, rekao je Lovrić.

Kaže kako je velika dilema oko troškova hrane.

“Velika je dilema oko hrane jer neki pišu kako troše jako puno, drugi kako troše jako malo. Mi trošimo između 500 i 700 eura za hranu i kad govorim o tome, govorim i o nekim kozmetičkim preparatima, deterdžentima i prašku za perilicu. Da odete jednom tjedno u trgovinu i potrošite 100 eura i da svaki dan, od ponedjeljka do petka potrošite još dodatnih 10 eura, onda ćete doći na nekakvih 500 eura. Ja sam izračunao i više, ali to je individualna cijena. Nekad potrošimo manje, nekad potrošimo više, ali ja ću dati okvirnu cijenu od nekakvih šestotinjak eura”, objasnio je.

Rekao je i kako oni putuju puno pa na gorivo potroše oko 200 do 250 eura.

“Imamo relativno nov i relativno star auto, oba su mali potrošači i benzinci i nemaju previše kilovata. Što vaš auto ima manju vrijednost to ćete platiti i manje osiguranje. Tu sam zaboravio navesti i porez na automobile. Za jedan plaćamo 34 eura, a za drugi 66 eura. Ako imate dizela, onda ćete samo za jedan auto platti 250 do 300 eura poreza godišnje. Zadnja stvar su servisi. Ove godine sam ih imao dosta, morao sam raditi veliki servis i na drugom autu isto jedan malo veći servis, tako da smo ove godine potrošili 1500 eura na servise.

Ovo se ne može uzeti kao realna cifra. Realno je, da s oba auta radimo jedan servis godišnje, došli bi smo na nekakvih četiristotinjak eura, zaokružit ću na 500. Na nekakvoj mjesečnoj razini za automobile plaćamo između 400 i 500 eura”, dodatno je objasnio.

Pod individualne troškove spadaju stavio je kredite, cigarete, odjeću i druge stvari.

Ukupne troškove možete pogledati u videu:


Komentari