Veliki književnik Miro Gavran novi je predsjednik Matice hrvatske

Foto: Wikipedia

Književnik Miro Gavran novi je predsjednik Matice hrvatske izabran na četverogodišnji mandat većinom glasova Skupštine u subotu navečer u Zagrebu

Hrvatski književnik Miro Gavran rođen je u Gornjoj Trnavi 1961. Piše drame, romane, pripovijetke. Član je i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Gavran je najizvođeniji hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po Gavranovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima. Festival od 2003. djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. u Poljskoj, u Krakovu, od 2016. u Češkoj, u Pragu, a 2019. održao se u njemačkom Augsburgu.

Odbornici su predsjednika Matice hrvatske birali između dvojice kandidata – dosadašnjega predsjednika Matice, Stipe Botice i dosadašnjeg člana Glavnog odbora, Mire Gavrana.

‘Matičari’ su na Skupštini, osim predsjednika, izabrali i Predsjedništvo, Glavni odbor, Nadzorni odbor i Časni sud.


Komentari