Velika potražnja ureda i ordinacija u Zagrebu: Evo kako se kreću cijene poslovnih prostora

Središće (foto: Wikimedia Commons)

Potražnja za kupnjom ili najmom nekretnina.

Rješavanje stambenog pitanja jedna je od osnovnih potreba većine građana, stoga je potražnja za kupnjom ili najmom nekretnina za stanovanje uvijek aktualna. No, kada je riječ o komercijalnim nekretninama, možemo reći kako potražnja za njima nije toliko „široka“ jer se za kupnju ili najam poslovnih prostora odlučuju tek oni građani koji se bave određenim poslovima.

Naravno, potražnja i za takvim nekretninama postoji, a tijekom veljače putem oglasnika Crozilla.com većinom su se pretraživali poslovni prostori u Zagrebu, a zatim i oni na Jadranu.

Uredi i ordinacije za najam i prodaju tijekom veljače su se putem oglasnika Crozilla.com najviše tražili na području Zagreba, pretežno u centru, Donjem gradu i Trešnjevci, a izuzev glavnog grada, pretraživali su se i u Puli, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Prosječne tražene cijene ureda i ordinacija tijekom veljače kretale su se oko 1500 eura po metru kvadratnom. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se u Splitu za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1739 eura, u Zagrebu 1529 eura, a u Puli 1267 eura.

Cijene najma ureda i ordinacija, u prosjeku su se kretale oko 11 eura po metru kvadratnom, a toliki se iznos tijekom veljače tražio u Splitu i Puli. Nešto jeftinije bilo je u Zagrebu i Zadru gdje je prosječna tražena cijena najma iznosila 10 eura po metru kvadratnom, dok se u Rijeci za njihovo iznajmljivanje u prosjeku tražilo 12 eura po „kvadratu“.

Najčešće pretraživani lokali za najam i prodaju

Zagreb, Rijeka i Baška na Krku područja su na kojima su se tijekom veljače putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com najčešće pretraživali lokali za najam i prodaju. Gastronomski objekti u istom su se mjesecu najviše tražili u Splitu, Zagrebu i Zadru.

Prosječna oglašavana cijena lokala i gastronomskih objekata u Zadru je iznosila 2295 eura po metru kvadratnom, što je skuplje nego, primjerice, u Zagrebu gdje je cijena „kvadrata“ iznosila 1492 eura ili u Splitu gdje je iznosila 1884 eura.

Najam ovih vrsta poslovnih prostora tijekom veljače je u prosjeku iznosio oko 10 eura po „kvadratu“. U Puli se za njihov najam u prosjeku tražilo 12 eura po metru kvadratnom, u Zagrebu 9 eura, a u Zadru tek 8 eura.

Skladišta i proizvodni pogoni u najkraćem mjesecu u godinu uglavnom su se tražili na području Zagreba, Rijeke i Splita. Analiza oglasnika Crozilla.com pokazala je kako je prosječna tražena cijena metra kvadratnog takvih poslovnih prostora u Puli iznosila 1695 eura, u Zagrebu 1195 eura, a Splitu 1020 eura.


Komentari