Velika kriza Vlade: Kupuje li Plenković ovim potezom saborsku većinu?

FOTO: Facebook/ Andrej Plenković

Netom nakon što je proglasio “pobjedu” i čestitao ministru Mariću na zadržanoj fotelji, Plenković je zadobio novi udarac.

Iza nas je velika kriza Vlade, a kako pokazuju najnovije ankete, iako je HDZ skupio klimavu većinu, podrška javnosti nije im naklonjena. Svjestan je toga i premijer Plenković kojemu je popularnost drastično pala, kako su pokazala istraživanja CRO Demoskopa.

Podsjetimo, glasanje o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću, kojeg je Plenković žustro branio, nije prošlo glatko. Iako je Marić ostao ministar, poziciju je zadržao s nategnutih 75 ruku u saboru, prilikom čega se jasno vidjelo kako Plenković nema povjerenje većine.

Netom nakon što je proglasio “pobjedu” i čestitao ministru Mariću na zadržanoj fotelji, Plenković je zadobio novi udarac i to od bivšeg ministra kulture i člana predsjedništva HDZ – a, Zlatka Hasanbegovića.

Naime, Hasanbegović, čovjek koji je u više navrata prodrmao hrvatsku političku scenu,  pojavio se kao drugi na listi Brune Esih za zagrebačku Gradsku skupštinu na predstojećim lokalnim izborima čime se oglušio na Plenkovićeve prijetnje upućene mu prilikom isticanja kandidature ove saborske zastupnice.

“Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto i angažirano podupru Dragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat. Oni koji budu radili eventualno protiv našega kandidata, za to će snositi posljedice. Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata” rekao je Plenković nakon objave kandidature Brune Esih, a prije velike krize vlasti.

Spašava saborsku većinu?

Ipak, u subotu tijekom dana Plenković je malo popustio te je medijima kazao kako je razgovarao s potpredsjednikom stranke Zlatkom Hasanbegovićem te da neće biti automatski izbačen iz stranke.

“Nazvao sam Hasanbegovića, vrlo otvoreno smo razgovarali. Shvatio sam da je odluku donio praktički u posljednji trenutak, čini mi se ponukan nekim ozračjem koje je izbliza gledao u Hrvatskom saboru. Razgovarat ćemo idući tjedana i on i kolegica Esih koja je izabrana zajedno sa mnom u prvoj izbornoj jedinici, na preporuku gospodina Hasanbegovića i nekih drugih, te je na temelju mojeg povjerenje bila na listi s nama” rekao je Plenković u Vinkovcima gjde je bio na obilježavanju početka radova istočne obilaznice.

Dodao je kako su njih dvoje glasovali vrlo korektno u Saboru.

“On je povukao taj potez. Razgovarat ćemo s njim idući tjedan, sastat će se i tijela stranke pa ćemo vidjeti što ćemo dalje. To je njegov izbor”, poručio je Plenković koji je odbacio tezu da ne želi izbaciti Hasanbegovića iz stranke jer mu on drži tanku većinu u Saboru.

No, je li to doista tako kako premijer govori? Kako smo već naveli, povjerenje ministru Mariću izglasano je sa tankih 75 ruku, a novi potpredsjednik sabora, Goran Jandroković prikupio je tek glas više. Istovremeno, oporba najavljuje da će ići na izglasavanje povjerenja Vladi.

Je li Hasanbegović presudan za HDZ – ovu većinu u saboru te koji su točno Plenkovićevi motivi da prekrši Statut vlastite stranke?

“Članstvo u HDZ-u prestaje: a) istupanjem iz stranke; b) isključenjem; c) upisom u bilo koju drugu stranku registriranu u RH; d) kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke; e) podnošenjem ostavke ili dužnost u predstavničkim, izvršnim i drugim tijelima vlasti, bez prethodne suglasnosti nadležnog tijela HDZ-a; f) u slučaju smrti; g) u slučaju pravomoćne sudske presude za kaznena djela navedena u Etičkom kodeksu HDZ-a”, piše u Statutu koji je u ovom slučaju postao vrlo fleksibilan.


Komentari