Većina mjera je ukinuta, ali pandemija nije završila! Capak pojasnio koji su uvjeti da se to dogodi i kada možemo očekivati kraj

foto:pexels

Prošlo je dvije godine od proglašenja pandemije, no tek prošli tjedan ukinuta je većina mjera na koje smo bili naviknuti, ali to ne znači da je time pandemiji došao kraj. A kad će se on točno proglasiti, to još nitko sa sigurnošću ne može reći.

Otada pa do danas registrirano je 1.109.847 slučajeva zaraze, a 15.702 osobe su preminule.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da je teško predviđati kad bi ona mogla završiti, a pitanja o kriterijima koji se moraju ispuniti su isključivo za struku, piše Dnevnik.hr.

Dupla inkubacija

“Definicija kraja za epidemije drugih zaraznih bolesti postoji. Kraj se proglašava kada prođe razdoblje duple inkubacije od zadnjeg zabilježenog slučaja”, objašnjava ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

S obzirom na to da inkubacija za covid-19 traje 14 dana, 28 dana nakon posljednjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj.

“U ovom slučaju to je nemoguće primijeniti. Ni ECDC i WHO se još nisu usuglasili koji će to kriteriji biti. Naša pretpostavka je da će se kraj proglasiti onda kada više neće biti potrebne mjere koje su donesene zbog proglašenja. Ili kada više neće biti tako visoka incidencija, tako masovna. Recimo, kad incidencija bude 40 na 100.000 stanovnika u 14 dana. Sada nam je 400. Možda incidencija zbog lijepog vremena i padne, ali i tada treba voditi računa o drugim faktorima”, pojašnjava Capak za Dnevnik.hr.

Kolike su šanse da to bude ove godine?

“Nije nemoguće, ali teško”, zaključuje šef HZJZ-a.

Komentari