VEĆ IH JE IZDANO 15 TISUĆA: Objavljeni svi detalji o covid putovnicama, mogu ju zatražiti i cijepljeni jednom dozom

Photo: Milan Sabic/PIXSELL/ Ilustracija

Nakon što je Vlada na sjednici donijela odluku o uspostavi sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde, ubrzo su objavljeni i svi detalji tko može i kako zatražiti putovnicu od 1. lipnja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je kako je do sada u Hrvatskoj izdano već 15 tisuća digitalnih potvrda.

“Europske digitalne covid potvrde počele su se danas izdavati i svi naši građani koji imaju pristup sustavu e-građani ili u poslovnicama HZZO-a mogu dobiti potvrdu. Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od tog cijepljenja također mogu dobiti tu potvrdu”, kazao je Božinović i dodao da se do sada 13 zemalja uspješno spojilo na pristupnik vezan za COVID potvrde.

“Što se tiče prelaska granice, ovisit će i o drugim zemljama, a u ovom trenutku najvažnija je poruka da svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili granične prelaze, a sutra ćemo napraviti demonstraciju na jednom od graničnih prijelaza”, izjavio je.

COVID potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, te se može zatražiti putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je također može dostaviti elektroničkim putem.

Tko može dobiti potvrdu?

COVID Potvrdu mogu zatražiti osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 – Pfizer, Moderna, AstraZeneca,  te će ista biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom. Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen) potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva i ona vrijedi 210 dana od dana cijepljenja.

Oni koji su cijepljeni dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Nadalje, sobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva, to će im biti valjano 84 dana od dana primitka cjepiva.

Također, potvrdu može preuzeti i osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa, a koji nije stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa. Potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka.

Kako potvrda funkcionira?

EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis. Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

Europska komisija uspostavila je EU pristupnik putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih COVID potvrda.  Osobni podaci uneseni u potvrdu se ne razmjenjuju kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

Dodatne informacije možete pronaći ovdje.


Komentari