VAŽNO, ŠIRITE DALJE! Evo kako spriječiti krađu vlastitih glasova na izborima (INFOGRAFIKA)

metkovic-news.com

Vodič kroz preferencijalno glasovanje.

Hrvatski građani u nedjelju, 08. studenoga prvi put na parlamentarnim izborima imat će pravo iskoristiti preferencijski glas, točnije osim željenoj listi (stranci, koaliciji ili grupi građana)  svoj glas dati i jednom od ponuđenih kandidata. Iako smo na ovaj način već dva puta glasovali na izborima za Europski parlament, broj nevažećih listića pokazao je kako su građani velikim papirnatim plahtama te mnoštvom imena, ostali zbunjeni.

Naime, preferencijalno glasovanje kompleksnim čini upravo mogućnosti da glasač može zaokružiti ili samo listu ili samo kandidata ili kao drugu mogućnost: listu i kandidata. Drugim riječima, ako se zaokruži jedna lista (primjerice HDZ), a kandidat s druge liste (primjerice SDP-ov Zoran Milanović): prednost će uvijek imati lista, točnije u ovom slučaju HDZ.


Međutim, postoji situacija koja potencijalno može dovesti falsifikacija listića, odnosno krađa glasova. Naime, ukoliko se odlučite primjerice podržati samo određenog kandidata, netko drugi može zaokružiti jednu od ponuđenih listi.

”Savjetujem građanima da, kad imaju preferiranog kandidata, zaokruže njegovo ime i listu na kojoj se taj kandidat nalazi”, poručio je profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Drugim riječima, ako ste zaokružili ime kandidata i listu na kojoj se nalazi, time onemogućujete da njegov listić bude pribrojen nekom drugom jer svaka intervencija na listiću dovodi samo do toga da je listić nevažeći.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ono što je važno napomenuti da će preferencijalni glasovi za pojedince vrijediti jedino ako lista prijeđe izborni prag a to je pet posto.[/box]

U nastavku teksta provjerite koji u kojim su sve slučajevima glasački listići važeći, a koji nevažeći. Grafički prikaz donosi NOVA TV.

VAŽEĆI IZBORNI LISTIĆI

[highlight color=”blue”]Slučaj 1[/highlight]

Glas samo jednom kandidatu ili samo jednoj listi

Ukoliko na izbornom listiću zaokružite samo jednog kandidata, a pritom ne zaokružite listu s koje ste kandidatu dali glas, vaš glas bit će važeći. Međutim, važno je znati kako će se i u slučaju kada vaš glas ode samo kandidatu, pribrojiti i listi – LISTA UVIJEK IMA PREDNOST! Drugim riječima, preferencijalni glas za kandidata glas je i za listu ukoliko kandidat prijeđe prag od 5 posto glasova od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.

61153236-grafika-glasovanje-glasanje-listic-izbori

61153237-grafika-glasovanje-glasanje-listic-izbori

[highlight color=”blue”]Slučaj 2[/highlight]

Dva kandidata i jedna lista

U slučaju da zaokružite dva kandidata s različitih lista te samo jednu listu, vaš će listić biti ispravan, a glas će otići listi koju ste zaokružili te kandidatu kojeg ste na njoj zaokružili. Lista će također biti ispravan ukoliko zaokružite više od dva kandidata i samo jednu listu – LISTA PONOVO IMA PREDNOST.

61153238-grafika-glasovanje-glasanje-listic-izbori

NEVAŽEĆI IZBORNI LISTIĆI

[highlight color=”blue”]Slučaj 1[/highlight]

Više kandidata s različitih lista

Ako zaokružite nekoliko kandidata s različitih lista, listić će se poništiti, odnosno biti nevažeći. Ista situacija bit će i s listićem na kojem ste zaokružili dvije liste.

61153243-grafika-glasovanje-glasanje-listic-izbori

61153242-grafika-glasovanje-glasanje-listic-izbori

[highlight color=”blue”]Slučaj 2[/highlight]

Niti jedna zaokružena lista i kandidat

Vaš glasački listić bit će nevažeći ukoliko ne zaokružite niti jednog kandidata ili listu.

61153246-grafika-glasovanje-glasanje-listic-izbori

Komentari