’Važnije im je koliko stoke imam nego brinem li o djetetu’: Oko popisa stanovništva podijeljena mišljenja: ’Imaš li vodu, struju, vodokotlić’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, do utorka u 19 sati, uspješno se popisalo više od 200 tisuća građana u prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samoopisivanje). Ipak, sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, mišljenja o učinkovitosti sustava podijeljena su.

Jedni tvrde kako je sve bilo gotovo u pet minuta, drugi govore kako sustav šteka, a treći su iznenađeni postavljenim pitanjima.

“Jesu platili ovome tko je pitanja sastavio? Ja mu bome ne bi platila”, govori jedna korisnica Twittera, dok drugi dodaju: “Iz popisa stanovništva shvatio sam da državu zanima imam li kravu i kakav mi je vodokotlić, ali ne i imam li automobil ili kompjutor i internet”.

“Kako u popis 2021 označiš da si na porodiljnom npr? Više ih zanima dal imam neko grlo stoke nego dal trenutno brinem o djetetu!”, ističu treći.

Inače, dobar dio primjedbi odnosio se upravo na fokusiranost pitanja na stanje grla stoke, a drugi su pronašli i način kako se našaliti.

“Moj svekar ima 5 koka i pijetla. Imao je 10, ali je lija odnijela 5. E sad, pitanje za popis 2021: da li unijeti svih 5 koka i liju koja tu i tamo dođe ili zatajiti sve? I šta s pijetlom? On je jedini, očito, siguran, jer koka možda ni jedna ne bude dok stignu popisivači”, istaknula je jedna korisnica Twittera.

Funkcionalnost

Dakako, oni koji su odabrali samopopisivanje kao način evidentiranja susreli su se i s čitavim nizom funkcionalnih problema.

“Dakle dobre volje sjednem ispunit popis 2021 pa mi prilikom unosa osnovnih podataka članova kućanstva javlja grešku, refresha se i umjesto svih podataka članova KOJE SAM UPISALA pojave se 3x MOJI podaci”, govore jedni.

“U popisu nema opcije ‘zaposlen/a sam’ u pitanju o statusu. Za djecu se mora izabrati nešto od bračnih statusa da bi se upisala vrsta zajednice u kojoj živi. WTF?”, dodaju drugi.

Na slične greške upozorio je i Marko Rakar, informatički stručnjak. Na svom Twitter profilu naveo je kako sustav nije logički osmišljen jer se u isti moraš ulogirat postojećom vjerodajnicom. “Dakle on zna tko si, ali te pita klikneš ako si stariji od 18 godina”, istaknuo je.

Gostujući na N1, rekao je kako sustav nije dovoljno pripremljen jer nije mogao podnijeti  veći broj korisnika istovremeno pa se konstantno rušio. “Mi smo malena, minijaturna država. Mi sve možemo odraditi s dva servera, pa tako i popis stanovništva”, istaknuo je.

Što se pak tiče pitanja, govori kako su ista standardizirana tako da popis stanovništva u Hrvatskoj može biti usporediv s popisom u Njemačkoj, Francuskoj, Angoli ili bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu. “To što se neka pitanja nama čine nelogičnima, ona imaju smisla u Aziji, Africi ili Latinskoj Americi”, objašnjava.

Novo normalno

Naposljetku, građanima nije promaknulo primijetiti ni kako nedostaju pitanja vezana za toliko spominjano “novo normalno”. Riječ je recimo o radu od doma ili pak o problemima koji su isplivali nakon potresa.

“Pitanje 35. Sredstvo svakodnevnog putovanja na posao (odabrati jedno sredstvo kojim se prelazi najveća udaljenost. Errrm, što ako radim od doma (i prije korone, i neovisno o njoj)? A valjda pješice…. jer prošećem iz kupaonice do dnevnog boravka”, istaknuli su.

“Dobro je da za popis pitaju jel imaš vodokotlić, vodu i struju jer će tako konačno znati kome treba dovesti struju ili vodu do sela… A ne da, eto, opet udari potres negdje pa tek onda saznaju da ljudi žive bez vode i struje. Doduše, skoro godinu dana i bez kuća, ali sta sad…”, zaključuju.

Inače, na stranici DZS-a vidljivo je da je u utorak do 15 sati, u Gradu Zagrebu samopopisano najviše građana. Na taj način odlučilo se 58.214 osoba u gradu, a u Zagrebačkoj županiji njih još 13.362.


Komentari