VAŽNE INFORMACIJE O KORONI: Znanstvenici otkrili koliko smo blizu češkom scenariju

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz dana u dan uvode se nove epidemiloške mjere, a stručnjaci se pribojavaju da će brojke i dalje dramatično rasti te da bismo za desetak dana mogli biti tamo gdje je danas Češka, država s najgorim pokazateljima u Europskoj uniji, piše Jutarnji koji je potražio odgovore na neka od najvažnijih pitanja o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Između ostalog, navodi se kako Hrvatska u ovom trenutku neman niti jedno veće žarište, što posebno brine epidemiologe, jer to znači, navodi Jutarnji, kako virus cirkulira među stanovništvom te kako je svako okupljanje potencijalno opasno.

Ako ništa ne promijeniomo, za dva tjedna ukupni broj aktivnih slučajeva narast će na 9000, a broj hospitaliziranih na 1000, navode najcrnje znanstvene projekcije.

Kakav nas scenarij očekuje?

Nažalost, znanstvenici kažu da je mnogo vjerojatniji češki, odnosno crni scenarij te da Hrvatska za tom državom kaska između 5 i 10 dana. Prema podacima, Češka je 4. listopada imala 1834 zaražena u 24 sata, što bi, s obzirom na broj stanovnika, odgovaralo brojci od 700 u Hrvatskoj, kakve smo imali prije dva dana. Te su se brojke sad u Češkoj učetverostručile i sada su narasle na više od 9000 dnevno.

Zaraza, vjeruju, ovisi o klimi i zemljopisnom dolasku jeseni. U Češkoj je hladna jesen stigla ranije, sad zahvaća nas, a uskoro bi trebala i Srbiju.

Situacija nije svugdje ista jer je zasad većina bolnica bez prodora virusa, dok se u njih sedam, i to KBC-u Zagreb, KB-u Merkur, Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, KBC-u Osijek, KB-u Sveti duh, Psihijatrijskoj bolnici u Popovači, OB-u Našice i OB-u Zabok bilježi koronavirus među zaposlenima.

I dok je u najvećoj hrvatskoj bolnici, KBC-u Zagreb koji ima 1200 liječnika, pozitivno samo njih troje te 10 od 2700 sestara, u KBC-u Osijek situacija više zabrinjava.

Prema izvješću Nacionalnog stožera, i u respiratornom centru KB-a Dubrava popunjenost covid pacijentima je 60 posto, dok je u KBC-u Rijeka 31 te u KBC-u Split 27 posto.

“Neke će bolnice morati smanjiti elektivne programe, odnosno nehitne operacije i preglede, ali to se neće raditi linearno, već po potrebi”, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ranvatelj Krunoslav Capak smatra pak kako stabilizaciju možemo očekivati kroz deset dana, a nakon toga, možda, i pad broja novih slučajeva, ako se svi budu držali propisanih mjera.

Kako pak zemljopisni faktor ili mentalitet utječu na smanjeno širenje koronavirusa u Istri i Dalmaciji, zašto je trenutna brojka ljudi koji će zaraziti svaka oboljela osoba u opasnoj zoni, te što iste najavljuju, ali i što bi značio novi lockdown, pročitajte u tekstu o nekim od najvažnijih informacija o koronavirusu koje donosi Jutarnji.


Komentari