VAPAJ OBITELJSKIH LIJEČNIKA: ‘Na jesen će se raspasti cijeli sustav primarne zdravstvene zaštite!’

www.ashams.com

Da je hrvatski zdravstveni sustav pun rupa nije nikakva novost, a koronakriza ga je samo pogurala do krajnjih granica. Preduge liste čekanja i manja liječnika svakodnevnica su s kojom se bore i pacijenti ali i medicinsko osoblje, a ovoga su puta svoj glas digli liječnici primarne medicine koji s pravom smatraju da su u svemu ovome ostali zaboravljeni.

Mlađi liječnici ne žele raditi u Hrvatskoj pa odlaze u inozemstvo, pa je tako prosječna dob liječnika obiteljske medicine otprilike 55 godina. Svi oni imaju i previše pacijenata, a dodatno im otežava i gomila administracije. Pod naletom koronakrize upozoravaju da bi se čitav sustav do jeseni mogao raspasti.

“Moram reći da je to za neke, za većinu strašno. Mi radimo u dvije do tri ambulante. To je do 200 posjeta dnevno, to je nemoguće sve podmiriti. Niti na sve telefonske pozive odgovoriti, na sve mailove, isto”, komentirala je na N1 Davorka Došen, specijalistica obiteljske medicine.

Na jednog liječnika zna biti i do 2000 pacijenata. S obzirom na činjenicu da pacijenti više ne smiju nenajavljeno dolaziti u ambulante, telefoni im neprestano zvone, a mailovi stižu svake minute. Zbog toga apeliraju da se uz njih i njihove sestre zaposli još jedan član njihovog tima. Apeliraju stoga na zapošljavanje ljudi koji bi bili zaduženi isključivo za rješavanje administrativnih poslova.

“Kako možemo rasteretiti sustav? Na način da što više informatiziramo cijeli sustav, na način da se za javljanje na telefone i druge komunikacijske kanale, mailove, ako je ikako moguće, rasterete liječnici i medicinsko osoblje zapošljavanjem administratora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekla je Vikica Krolo iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za tu televiziju.

Trenuto u Hrvatskoj nedostaje barem 287 liječnika, a taj će se broj povećavati jer njih 160 već sada ispunjava uvjete za mirovinu dok će njih 660 te uvjete ispuniti vrlo brzo. Najveći je problem što mladi koji završavaju Medicinski fakultet uglavnom ne žele potpisivati ugovore o usavršavanju niti raditi u ambulantama.

“Više čak niti ne žele ući u sustav primarne zdravstvene zaštite kao nositelj ambulante, jer tamo isto morate potpisati ugovor o specijalističkom usavršavanju, vući na sebe penalizacijski ugovor i ako vam se ne svidi plaćati penale, kao da niste ništa radili”, rekla je Ivana Šmit iz Hrvatske liječničke komore za N1.

Zbog svega ovoga uputili su ministru Berošu otvoreno pismo u kojemu s njim traže hitan sastanak. Osim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, liječnika je premalo među pedijatrima, ginekolozima i stomatolozima.

Komentari

loading...