VAPAJ NA HRT-U ‘Medicinske sestre su na izmaku snaga, malo je reći da je stanje alarmantno’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U tijeku je četvrti val pandemije, domaći se zdravstveni sustav samo danas bori s preko 6 tisuća novozaraženih. KB Dubrava upravo je zbog toga, još jednom, postala dostupna samo covid, hitnim i onkološkim pacijentima, pa je ujedno otvorila i četvrti odjel intenzivne njege. I dok su liječnici na izmaku snaga, medicinske sestre, kojih u Hrvatskoj kronično nedostaje, još i više.

“Malo je reći da je zdravstveni sustav pred kolapsom i stanje stvarno alarmantno. I u ovim trenucima medicinske se sestre s liječnicima bore za svaki život – bili oni cijepljeni ili necijepljeni”, poručio je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

“Medicinske sestre imaju smo dvije ruke, ali imaju veliko srce”, dodao je Gazić. “Napomenuo je da je i prije pandemije u Hrvatskoj nedostajalo oko 4 tisuće sestara, a sad rade nadljudskim naporima”.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Ilustracija

Podsjetimo, u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” ministar zdravstva Vili Beroš objavio je kako je danas u Hrvatskoj 6.136 novozaraženih u posljednja 24 sata, dok je postotak pozitivnih na koronavirus oko 40%.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

“To pokazuje da epidemija i dalje bukti, da se virus širi i da nismo dovoljno kao društvo oprezni, da se ne pridržavamo epidemioloških mjeta te da nismo postigli onu stopu cijepljenosti koja bi na neki način suzbijala širenje virusa”, izjavio je ministar Beroš.


Komentari