Vakula donosi prognozu za jesen i zimu! ‘Vrući dani ne bi smjeli biti iznenađenje ni u listopadu’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najnovije prognoze za sljedeće sezone i mjesece daju povećanu vjerojatnost da će srednja temperatura zraka i klimatološke jeseni (rujan – studeni) i zime (prosinac – veljača), pa čak i svakog od mjeseci do kraja godine i početkom sljedeće – biti barem oko prosječne, većinom čak i malo viša, pojašnjava meteorolog Zoran Vakula za HRT, te dodaje:

“Naravno, to ne znači da bi i svi tjedni u tim mjesecima bili topliji od prosjeka. Za očekivati je povremena hladnija razdoblja, ali je mala vjerojatnost da će ona biti tako dugotrajna i izražena da cijeli mjesec u kojima se pojave na kraju bude hladniji od prosječnoga. Osim možda u siječnju, za koji trenutačne prognoze daju najmanju vjerojatnost pozitivnog odstupanja.

Trenutačno je vjerojatnije da ćemo u rujnu u većini Hrvatske imati manjak oborine u odnosu na prosjek, a u siječnju češći i zamjetniji višak.

No, moguća su i veća odstupanja od te prognoze oborine, a valja spomenuti i kako u dugoročnim prognozama ne postoji pouzdana informacija o broju kišnih dana, što je također mnogima važno jer nije isto imamo li više dana s malim količinama oborine ili samo poneki dan s obilnijom kišom, koja može prouzročiti i bujične poplave.

Vrući dani nisu iznenađenje ni u listopadu

Nemoguće je već sada prognozirati hoće li ih ove godine biti – trenutačno je vjerojatnije da neće – ali vrući dani, oni s temperaturom zraka 30,0 °C i višom – ne bi smjeli biti iznenađenje ni u listopadu.

Ljeto u Zagrebu 2020.

U zagrebačkome Maksimiru je, osim već poznatog viška ljetne količine oborine u usporedbi s prosjekom – štoviše, čak 10. na popisu najvećih odstupanja i 2. u ovome desetljeću – broj dana s barem ponekom kišnom kapi bio malo manje izniman –  46. No, u posljednjih 30 godina više je bilo samo 2014., 2005. i 1997. godine, pojašnjava Vakula.


Komentari