Uzorci novog soja analizirali su se Španjolskoj! Capak: ‘Mi nemamo znanje i aparaturu’, znanstvenik ga opovrgava

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL / CROPIX

Jučer je potvrđeno 11 slučajeva britanskog soja koronavirusa. Kako bi uopće došli do tih podataka, uzorci oboljelih se trebaju sekvencionirati, a ono što je mnoge začudilo jest izjava epidemiologa Bernarda Kaića da su se uzorci slali u Španjolsku na analizu. Naime osam slučajeva detektirano je u španjolskom laboratoriju, a tri u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević’.

Navedenu analizu, prvi su u Hrvatskoj napravili stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković pod vodstvom Olivera Vugreka, a kasnije je navedeni posao na natječaju dodijeljen Zavodu za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a, koji predvodi Kristian Vlahoviček. Za navedeno je izdvojeno milijun i pol kuna, a Hrvatska također ima pravo na 200 besplatnih testiranja pri Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti, doznaje 24 sata.

“Slali smo dok nismo mogli kod nas, sad šaljemo u ECDC zato što je to besplatno. Nismo imali metode za što treba aparatura, reagencije, software, znanje…”, kaže Krunoslav Capak a znanstvenik Vugrek se ne slaže s njim.

“Nije istina, imamo svu aparaturu i znanje. Uostalom dokazali smo to na početku pandemije, a sada na izlazi treća publikacija u znanstvenim časopisima upravo vezana za sekvencioniranja koja smo radili lani na početku pandemije”, kaže Vugrek.

 


Komentari